Vanliga frågor

Här har vi samlat svar på massor av vanliga frågor som vi får. Hoppas vi kan hjälpa dig också. Sök fritt eller välj huvud- och underkategori.

Huvudkategori
Underkategori

68 träffar inom Lämna avfall

  • Vart vänder jag mig om jag vill ha hämtning av material vid min lägenhet?

    Det är upp till fastighetsägaren/bostadsrättsföreningen att avgöra om fastighetsnära insamling, FNI, ska införas i ett flerbostadshus. Hör av dig till fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen. De kan sedan anlita en auktoriserad entreprenör som hämtar hushållens förpackningar.

  • Vad är fastighetsnära insamling, FNI?

    Fastighetsnära insamling i flerbostadshus, FNI, innebär att du lämnar förpackningar för återvinning i direkt anslutning till ditt boende. Förpackningarna hämtas sedan av en auktoriserad avfallsentreprenör som transporterar förpackningarna vidare till Miva. FNI är ett komplement till återvinningsstationer och gör det enklare för dig att sortera eftersom du gör det i anslutning till ditt hem.

  • Vilka argument finns det för att min bostadsrättsförening bör införa fastighetsnära insamling?

    För att vi ska nå regeringens uppsatta återvinningsmål, behöver fler hushåll sortera ut mer av sina förpackningar. Fastighetsnära insamling ger bättre tillgänglighet och ökar servicegraden. Sammanfattningsvis blir det enklare att lämna sina förpackningar till återvinning. Plockanalyser visar att cirka 30 procent av hushållssoporna består av förpackningar.

  • Har Miva ansvar för att städa på återvinningsstationerna?

    Ja, i vårt uppdrag ingår att städa runt behållarna och även på intilliggande område, om skräpet kan härledas till återvinningsstationen. Har material eller felaktigt avfall dumpats utanför behållare räcker inte vanlig städning till och det kan vara svårt för städarna att få det med sig. Då måste vi beställa en extra åtgärd av entreprenör som kommer och forslar bort det. Undrar du när vi städar eller tömmer en återvinningsstation? Sök upp stationen i avfallsportalen sopor.nu så får du information om när den senast städades och tömdes samt nästa städ- och tömningstillfälle.

  • Hur ofta töms behållarna på återvinningsstationerna?

    Vår ambition är att entreprenörerna ska tömma behållarna utifrån hur behoven ser ut på respektive station. Vi jobbar kontinuerligt med att se över tömningsfrekvensen för att undvika nedskräpning och överfulla behållare. Vi försöker undvika onödiga transporter och därför är det bra att platta till och vika ihop sina förpackningar. Då blir det plats för fler förpackningar i behållarna och tömningsbilarna behöver inte transportera luft. Via avfallsportalen sopor.nu kan du se när de olika materialslagen töms på just din station.

  • Får man plocka material ur behållare på återvinningsstationen?

    Nej, materialet som lämnats till återvinningsstationen är producenternas. Att ta det betraktas som stöld.

  • Kan jag som företagare lämna verksamhetens förpackningar på återvinningsstationen i kvarteret?

    Nej, återvinningsstationerna är inte anpassade för verksamheter. Det är bara hushåll som får lämna sina förpackningar på återvinningsstationerna. Driver du en verksamhet eller ett företag vänder du dig till en entreprenör för att få hjälp med hämtning av din återvinning. Det går även bra lämna ditt företags uttjänta pappers-, plast- och metallförpackningar på NPA:s så kallade mottagningspunkter.

  • Vad händer med det insamlade förpackningsmaterialet?

    Alla förpackningar som lämnas på återvinningsstationer eller samlas in fastighetsnära transporteras till återvinningsanläggningar, som materialåtervinner så mycket som möjligt av det insamlade materialet. Det som inte går att materialåtervinna går till energiutvinning som ersättning för fossil råvara i industrin.

  • Varför återvinns så lite av de insamlade plastförpackningarna?

    Det finns flera anledningar. Till att börja med är det ett stort problem att mer än hälften av plastförpackningarna slängs i vanliga hushållssoporna. Där får de aldrig chansen att återvinnas. Därför är det viktigt att hushållen i högre grad än idag källsorterar sina plastförpackningar.

    Det är ännu inte möjligt att återvinna alla olika typer av plastförpackningar, vilket delvis beror på att många har en komplex sammansättning, ofta med flera olika material för att skydda till exempel livsmedel. Men utvecklingen går snabbt och återvinningsanläggningarna utvecklas hela tiden. Så sortera alla dina plastförpackningar – en dag kan allt återvinnas. Branschen har satt upp delmålet att under 2025 återvinna 55 procent av alla plastförpackningar som kommer in i deras system. Det kallas Plastsprånget. Under 2020 var siffran 15,4 procent. Det kommer att hända mycket under de närmaste åren!

  • Är det verkligen någon idé att källsortera?

    Ja, det är en myt att det inte spelar någon roll. Varje förpackning som kommer in i återvinningssystemet bidrar till utvecklingen av återvinningssystemen, så att ännu fler förpackningar kan bli till nytt material i framtiden. Förpackningar som inte lämnas till återvinning, går istället till förbränning (energiåtervinning). Genom att källsortera dina förpackningar hjälper du till att spara på jordens resurser och bidrar till ett cirkulärt samhälle. Till exempel halveras koldioxidutsläppen om du källsorterar en plastförpackning istället för att slänga den i soppåsen.

  • Kan mjölk-, juice- och filförpackningar som består av flera olika material återvinnas?

    Många färskvaruförpackningar består av kartong med en plasthinna på insidan och ibland en plastkork längst upp. Plasthinnan skiljs åt från kartongen i återvinningsprocessen. Förpackningen ska därför sorteras som pappersförpackning, medan den löstagbara plastkorken hör hemma hos de andra plastförpackningarna. I allmänhet gäller samma sak för alla förpackningar som består av flera sammansatta material. De ska sorteras efter det materialet det är mest av i förpackningen.

  • Stämmer det att färgat och ofärgat glas från återvinningsstationerna ändå blandas?

    Nej, det är en myt. Allt glas som sorteras på återvinningsstationer eller i miljörum hålls separerade från varandra. Det kan se ut som att glaset blandas vid tömning, men bilen som det töms i har två fack på flaket. Färgat och ofärgat glas hålls separerat i hela processen.

  • Vad blir det av pappersförpackningarna som jag lämnar till återvinning?

    De transporteras till pappersbruk för återvinning. Pappersfibern kan återvinnas minst sju gånger innan den är utsliten. Efter det tas pappersavfallet tillvara som energi genom förbränning.

  • Måste man diska ur en kladdig förpackning?

    Nej, det är en myt. Du behöver inte diska ur förpackningen, det räcker att den är tömd på sitt innehåll. Skälet till att förpackningarna ska vara tömda är dels en hygienfråga och dels att det kan påverka återvinningen eftersom den automatiska sorteringsprocessen för vissa materialslag sorterar förpackningarna efter vikt.

  • En påse som är silverfärgad på insidan, är det en plast- eller metallförpackning?

    Ofta är det angivet på förpackningen hur den ska sorteras, titta gärna i första hand om det finns en symbol eller en utskriven sorteringsangivning. Finns inte det kan du testa följande knep: Knyckla ihop förpackningen. Behåller den formen sorteras den som en metallförpackning, vecklar den ut sig sorteras den som plastförpackning.

  • Varför kan inte alla förpackningar materialåtervinnas?

    Alla förpackningar är ännu inte tillverkade på ett sådant sätt att de går att materialåtervinna. Producenterna av förpackningar har i uppdrag att öka andelen återvinningsbara förpackningar. Som konsument behöver du inte tänka på vad som går att återvinna idag, utvecklingen går snabbt framåt. Det enda du behöver göra är att lämna förpackningarna till återvinning.

  • Kan jag lämna plastförpackningar i en plastpåse i insamlingsbehållaren på återvinningsstationen?

    Nej, lämna förpackningarna löst i behållaren. Det underlättar sorteringen i senare led av processen. Om plastförpackningarna ligger inuti en påse finns en risk att de inte kan sorteras på rätt sätt och därmed inte heller kan materialåtervinnas.

  • Varför får jag inte Lämna själv-kort trots att jag gått utbildningen och fått ett diplom?

    När du genomgått utbildningen får du ett diplom. Vi informerar samtidigt att du inom några arbetsdagar kommer att få en bekräftelse via e-post om att vi registrerat dig som Lämna själv-kund. När du fått den bekräftelsen börjar ditt körkort att fungera som ”nyckel” för inpassage på återvinningscentralen.

    För att få Lämna själv-kort krävs att man tar del av allt utbildningsinnehåll i både text, bilder och filmer. Detta för att du ska känna till vilka säkerhets- och förhållningsregler som gäller och vilket ansvar du har. Vi behöver därför se att du både svarat rätt på frågorna och att du ägnat utbildningens olika delar tillräcklig tid. Den som snabbt klickar sig igenom utbildningen kommer därmed inte att bli godkänd.

  • Registreras släpvagnar?

    Nej, vi registrerar inte släpvagnar. Däremot ska företag med mer än 2 kbm avfall betala en tilläggsavgift per överstigande kubikmeter.

  • Jag ska bara panta i storpantarmaskinen, måste jag ändå betala?

    Nej, kör via företagsbommen och ta kontakt med personalen via terminalen för att göra besöket kostnadsfritt.

  • Jag ska göra ett jobb på återvinningscentralen, kommer min bil att registreras?

    Kontakta vår personal i vågstationen, så säkerställer vi att bilen inte debiteras.

  • Jag har bara en fråga till personalen på återvinningscentralen, måste jag ändå betala?

    Nej, parkera bilen på parkeringen innan företagsbommen för att besöket inte ska debiteras.

  • Kan jag lämna enbart elektronik?

    Ja, men eftersom företag inte betalar något för att lämna elektronikavfall behöver du ta kontakt med personalen via terminalen för att göra besöket kostnadsfritt. Tänk även på att elektronikav­fall kräver att du fyller i ett avlämnarintyg.

  • Kan jag lämna enbart farligt avfall?

    Ja, men däremot måste du göra en manuell registrering via företagsbommen och ta kontakt med vår personal. Det beror på att vi behöver väga detta avfall som debiteras enligt en särskild prislista. Verk­samheter är även skyldiga att rapportera in uppgifter om farligt avfall som företaget hanterar till ett avfallsregister hos Naturvårdsverket. Det innebär bland annat att ni behöver lämna ett ifyllt transportdokument när ni lämnar farligt avfall hos oss.

  • Finns det något avfall som jag som företagare inte får lämna?

    Ja, det finns avfall som inte får lämnas på återvinningscentralen. Vilket avfall framgår via länken här nedanför.

    Det är även viktigt att komma ihåg att ditt fordon har en totalvikt på max 3,5 ton och att avfallet är sorterat. I annat fall är företag välkommen till Må avfallsanläggning och lämna avfall enligt särskild prislista.

  • Hur gör jag för att få en märkning eller referens på fakturan?

    För att få en märkning eller referens på er faktura behöver du åka via företagsbommen. Visa ert företagskort i terminalen som möter dig och registrera enkelt uppgifterna. Saknar ni företags­kort får du hjälp av vår personal i vågstationen intill.

  • Hur gör jag om jag vill ha kvitto?

    För att få ett kvitto kör du via företagsbommen och checkar inte genom att lägga ert företags­kort mot terminalen. Saknar ni företagskort får du hjälp av vår personal i vågstationen intill.

  • Innebär det nya systemet att jag som privatperson/företag registreras någonstans?

    Företag: Ja, företag registreras.

    Privatperson: Nej, privatpersoner och enskilda firmor blir endast en siffra i besöksstatistiken.

  • Vad betalar jag för?

    Alla som använder återvinningscentralerna behöver betala för att finansiera dem eftersom verksamheten inte är skattefinansierad. Hushållen gör det via avfallstaxan för privatpersoner där kostnader för både hushållsavfall och grovsopor ingår. I avfallstaxan för företag ingår däremot inte användningen av återvinningscentraler. Där­för är det viktigt med en betalningsmodell som är rättvis och som finansierar kostnaderna för mottagning, hantering och behandling av det avfall som före­tag lämnar på återvinnings­centralen.

  • Behöver jag betala flera gånger om jag måste åka ett varv till runt återvinningscentralen?

    Nej, om du använder automatisk registrering har du 45 minuter på dig att lämna ditt avfall från att du passerar infarten till återvinningscentralen.

  • Vad kostar det att lämna verksamhetsavfall på återvinningscentralen?

    Precis som tidigare kostar det 300 kr exkl moms för att lämna upp till två kubikmeter. Varje överstigande kubikmeter kostar 150 kr exkl moms.

  • Hur går betalningen till?

    När ett fordon åker in på återvinningscentralen läser en sensor automatiskt av registrerings­numret. Lätta lastbilar som är företagsregistrerade registreras automatiskt. Avgiften faktureras i slutet av månaden och redovisar registreringsnummer tillsammans med tid och dag för besöket. Ni behöver alltså inte göra någonting när ni besöker oss så länge ni inte be­höver någon märkning på fakturan eller ska lämna elavfall, farligt avfall eller använda stor­pantarmaskinen. I dessa fall måste besöken alltid ske via företagsbommen.

  • Jag lånar ut min företagsbil ibland, hur debiteras besöket då?

    Det företag som är registrerad ägare av bilen kommer att debiteras. Ska avfallet registreras och debiteras på något annat företag behöver den som lånat bilen göra en manuell registrering via företagsbommen och ta kontakt med personalen via terminalen. Sådana besök måste göras helgfria vardagar kl 7–16.

  • Jag använder min företagsbil även privat, måste jag ändå betala?

    Nej, om du använder en företagsregistrerad lätt lastbil privat har du möjlighet att lämna ditt privata avfall måndag–torsdag kl 18–20. Ska du lämna avfall som uppstått i din verksamhet är du skyldig att lämna det mot avgift.

  • Debiteras även företagsregistrerade personbilar automatiskt?

    Nej, endast lätta lastbilar som är företagsregistrerade debiteras automatiskt. Lämnar ni verksamhetsavfall med ett annat fordon än en företagsregistrerad lätt lastbil behöver ni även fortsätt­ningsvis köra via företagsbommen för manuell registrering.

  • Vilka debiteras automatiskt?

    Alla lätta lastbilar under 3,5 ton som är registrerade på verksamheter debiteras automatiskt. Vid infarten till återvinningscentralen läser en sensor automatiskt av registreringsnumret på for­donet. Leasade fordon och hyrbilar debiteras inte.

    Lämnar ni verksamhetsavfall med ett annat fordon än en företagsregistrerad lätt lastbil behöver ni även fortsätt­ningsvis köra via företagsbommen för manuell registrering.

  • Varför införs ett nytt system för att lämna verksamhetsavfall?

    Vi vill erbjuda en betallösning som är enkel och som underlättar för våra företagskunder att besöka oss på rätt sätt.

    Alla som använder återvinningscentralerna ska betala för att finansiera dem eftersom verksamheten inte är skattefinansierad. Hus­hållen gör det via avfallstaxan för privatpersoner där kostnader för både hushållsavfall och grovsopor ingår. I avfallstaxan för företag ingår däremot inte användningen av återvinnings­centraler. Där­för är det viktigt med en betalningsmodell som är rättvis och som finansierar kost­naderna för mottagning, hantering och behandling av det avfall som före­tag lämnar på återvin­ningscentralen.

    Med det nya systemet blir företagens besök med lätt lastbil enklare då besöket regi­streras och debiteras helt automatiskt. Fler fördelar är att företag enklare kan ta betalt för sina av­fallskostnader eftersom de kan redovisas för deras kunder. Vi tror också att många företag bättre planerar sina besök och samlar ihop mer avfall inför varje besök. Det innebär färre transporter och en minskad miljöbelastning. Dessutom blir det mindre trängsel och gör att besöket på återvinningscentralen går fortare.

  • När kan jag boka min utbildning för Lämna själv-kort?

    Utbildningen utför du digitalt när och var du vill. Utbildningen tar cirka 45 minuter och avslutas med att du får intyga att du är införstådd med det ansvar och förtroende som är kopplat till Lämna själv-kortet. Efter ett par arbetsdagar kommer en bekräftelse via e-post och ditt körkort fungerar därmed som ”nyckel” för inpassage på de återvinningscentraler som har Lämna själv-möjlighet.

  • Varför måste jag gå en utbildning för att få Lämna själv-kort?

    Utbildningen genomförs för att gå igenom vilka säkerhets- och förhållningsregler som gäller för att få ett Lämna själv-kort. Med Lämna själv-kort ges du ett stort förtroende och vi behöver därför säkerställa att de som får kortet har tagit del av viktig information som gör besöket på återvinningscentralen både säkert och enklare. Utbildningen förklarar också hur hanteringen av avfall fungerar och vilket avfall som kan lämnas på en återvinningscentral.

  • Hur hanterar ni mina personuppgifter?

    Självklart hanterar vi dina personuppgifter på ett säkert sätt som du kan läsa mer om via länken här nedanför.

  • Är det tillåtet att kameraövervakas?

    Ja, vi har tillstånd för att sätta upp kameror på de återvinningscentraler där Lämna själv-kort kan användas. Kamrorna aktiveras utanför de ordinarie öppettiderna när personal inte längre finns på plats.

    Kameraövervakning är nödvändig för att vi ska kunna följa fyllnadsgraden i containrarna samt för att vi ska kunna upptäcka eventuella felsorteringar när återvinningscentralen är stängd. Vill du inte bli kameraövervakad kan du besöka återvinningscentralen under bemannade öppettider.

  • Hur vet ni att man gör rätt och inte missbrukar kortet?

    De återvinningscentraler där Lämna själv-kort kan användas har kamror som aktiveras utanför de ordinarie öppettiderna när personal inte längre finns på plats. Vid inpassage registreras även varje kund med sitt körkort, vilket gör att eventuellt missbruk kan härledas. Erfarenhet från andra kommuner som infört likande kort är mycket positiva.

    Missbruk av kortet innebär indragen behörighet där varje enskilt fall bedöms separat.

  • Hur gör jag om jag blir osäker på hur något ska sorteras?

    Titta på uppsatta skyltar som vägleder dig och ger exempel på avfall. Är du fortfarande osäker tar du hjälp av vår sorteringsguide.

  • Fungerar Lämna själv-kortet på alla återvinningsentraler?

    Nej, Lämna själv-kortet fungerar för närvarande på våra återvinningscentraler i Bjästa och Björna. I Bredbyn kommer Lämna själv-kort bli möjligt att använda under hösten 2023 och i Husum under våren 2024. I nuläget finns inga planer på att införa denna självservicetjänst på Må återvinningscentral i Örnsköldsvik som redan idag har bemannade öppettider sex dagar i veckan.

  • Kan företagare få Lämna själv-kort

    Nej, Lämna själv-kort är i dagsläget endast till för privatpersoner. Företag lämnar sitt avfall mot avgift och hänvisas till bemannade öppettider.

  • Kan man lämna alla typer av avfall med Lämna själv-kortet?

    Farligt avfall i form av exempelvis färg, spillolja och kemikalier måste lämnas de dagar återvinningscentralen är bemannad. Detta beror på att den typen av avfall måste tas omhand på ett särskilt sätt.

    Även större elavfall såsom exempelvis TV eller dammsugare kommer inte att kunna lämnas.

  • Hur fungerar egentligen Lämna själv-kortet?

    Lämna själv-kortet är ditt körkort och fungerar som "nyckel" till grinden vid återvinningscentralen. Efter att du har genomgått utbildningen ger vi dig behörighet för tillträde när återvinningscentralen är obemannad.

    Lämna själv-kort fungerar för närvarande på våra återvinningscentraler i Bjästa och Björna. Öppettiderna är normalt detsamma på både orterna, söndag–torsdag kl 9-20 och stängt under röda vardagar.

  • Hur skaffar jag ett Lämna själv-kort?

    Om du uppfyller kraven för att inneha Lämna själv-kort behöver du gå en kort digital utbildning som du genomför när och var du vill. Utbildningen tar cirka 45 minuter och omfattar både text och film som du måste ta del av. Utbildningen avslutas med att du får intyga att du är införstådd med det ansvar och förtroende som är kopplat till Lämna själv-kortet. Efter ett par arbetsdagar kommer en bekräftelse via e-post och ditt körkort fungerar därmed som ”nyckel” för inpassage på de återvinningscentraler som har Lämna själv-möjlighet.

    Tänk på att kortet är personligt och får inte lånas ut till någon annan. I praktiken är det inget ytterligare kort, utan du använder ditt körkort vid inpassering på återvinningscentralen.

  • Vad ska vårt företag göra med avfall som ska deponeras?

    Företag är välkomna att lämna sitt deponiavfall på våra återvinningscentraler till ett fast enhetspris. Detta under förutsättning att ditt fordon har en totalvikt på max 3,5 ton och att avfallet är sorterat.

    Mycket avfall som transporteras med tunga fordon med en totalvikt över 3,5 ton eller traktorer hänvisas till Må avfallsanläggning till en kostnad enligt särskild prislista.

  • Vad kan vårt företag göra med möbler som kan återanvändas?

    Startpunkten tar även emot begagnade saker från företag. Kontakta Startpunkten som sedan hämtar de möbler som de har användning av. Telefonnummer till Startpunkten är 070-190 89 61.

  • Vad kan vårt företag göra med byggavfall som kan återvinnas?

    Företag är välkomna att lämna sitt bygg- och övriga verksamhetsavfall på våra återvinningscentraler till ett fast enhetspris. Detta under förutsättning att ditt fordon har en totalvikt på max 3,5 ton och att avfallet är sorterat.

    Mycket avfall som transporteras med tunga fordon med en totalvikt över 3,5 ton eller traktorer hänvisas till Må avfallsanläggning till en kostnad enligt särskild prislista.

    Verksamhetsavfall är avfall som uppkommer i verksamheter såsom industrier, affärer eller tjänsteföretag. Det kan vara träavfall, byggavfall eller spillolja. Vanliga hushållssopor får inte lämnas på Må avfallsanläggning.

  • Vad gör jag med slaktavfall?

    Slaktavfall från vilt (t ex älg) kan ligga kvar på fallplatsen i skogen. Slaktavfallet bör dock inte samlas ihop och tippas på ett och samma ställe i stora volymer. Mindre partier slaktavfall från enstaka djur kan under förutsättning att det är välpaketerat lämnas på Må återvinningscentral.

    Slaktavfall från livsmedelsproducerande djur tas inte emot på Mivas återvinningscentraler. Slaktbiprodukter från djur som hålls, göds eller föds upp av människor och används för framställning av livsmedel (t ex kött, mjölk och ägg) får inte grävas ner. Det ska tas om hand på särskilt sätt. Kontakta Svensk Lantbrukstjänst AB, 010-490 99 00, för mer information.

  • Kan jag lämna döda djur på återvinningscentralen?

    Nej. Döda djur kan inte lämnas på Mivas återvinningscentraler. Slaktavfall från vilt kan i undantagsfall lämnas på Må återvinningscentral.

    För att bland annat undvika risk för spridning av smittsamma sjukdomar måste du ta hand om döda djur och slaktbiprodukter på ett säkert sätt. Materialet ska normalt sändas till en godkänd eller registrerad anläggning eller mottagare. Transporten till slutdestinationen måste uppfylla de krav som ställs. Mottagaren måste alltid ha en anläggning som är godkänd eller registrerad eller ha ett särskilt tillstånd av Jordbruksverket för att ta emot den specifika typen döda djur eller slaktbiprodukter.

  • Kan företag besöka Mivas återvinningscentraler?

    Ja, företag kan lämna sitt verksamhetsavfall på alla Mivas återvinningscentraler. Detta under förutsättning att fordonet har en totalvikt på max 3,5 ton och att avfallet är sorterat. För detta betalar företag ett fast enhetspris. Farligt avfall debiteras per kilo enligt prislista. Till skillnad mot privatpersoner ingår det alltså inte i den grundavgift som företag betalar.

    Traktorer och tunga fordon med osorterat eller sorterat avfall hänvisas till Må avfallsanläggning till en kostnad enligt särskild prislista.

  • Kan jag lämna asbest på återvinningscentralen?

    Ja, du kan kostnadsfritt lämna upp till 5 kg avfall innehållande asbest på Må återvinningscentral. Större mängder kan också lämnas, men mot en avgift då det klassas som bygg/rivningsavfall som inte omfattas av taxan för hushållsavfall. Asbestavfall över 5 kg ska därför vägas in och lämnas i anslutning till Må återvinningscentral vardagar kl 7-16.

    Observera att asbestavfall inte kan lämnas på våra övriga återvinningscentraler.

    Tänk på att avfallet alltid ska vara väl inplastat och igentejpat för att undvika damm. Materialet ska vara paketerat med kraftig byggplast. Tejpa igen alla skarvar ordentligt så att paketet blir helt tätt. Använd inte material som till exempel sopsäckar, plastpåsar eller gamla presenningar.

    Asbestavfall över 5 kilo

    Asbetsavfall över 5 kilo kan du lägga på en pall som möjliggör avlastning med traktor. Om inte asbestavfallet får plats på en pall kan du själv bygga ihop två pallar som går att lyfta med traktor. Börja med att först lägga plast på pallen, stapla avfallet ca 50 cm högt. Omslut allt med plast och tejpa alla skarvar så att det blir helt tätt. Se till att ha tillräckligt stor pall så att avfallet inte sticker utanför pallen.

    Vi ber dig kontakta personalen på återvinningscentralen när du lämnar ditt avfall innehållande asbest.

  • Måste allt vara helt och rent som lämnas för återbruk?

    Nej.

    Möbler, heminredning och cyklar som du lämnar för återbruk i Startpunktens mottagning på våra återvinningscentraler behöver inte vara hela. De som deltar i Startpunktens verksamhet, lagar och reparerar i sina ateljéer för att sedan kunna sälja föremålen i Startpunktens återvinningsbutik på Sjögatan 5 i Örnsköldsvik.

    Sport- och friluftsutrustning som du lämnar till Fritidsbanken gås igenom innan den lånas ut. Om något är trasigt repareras det eller lämnas vidare till återvinning efter att eventuella reservdelar tagits tillvara.

    Kläder och hemtextil som du lämnar i PMU:s insamlingsbehållare container ska däremot vara helt och rent. Det är också viktigt att all textil är torr och förpackad. Om behållaren är full är det därför mycket viktigt att inte lämna textil utanför behållare. Då kommer den tyvärr att behöva kasseras.

  • Vad kan jag lämna på Mivas återvinningscentraler?

    På våra återvinningscentraler kan du lämna grovavfall, elektronikavfall och farligt avfall.

    På alla återvinningscentraler finns även möjlighet att lämna till återbruk:

    • Möbler, heminredning och cyklar
    • Spor- och fritidsutrustning
    • Kläder, skor, accessoarer och hemtextil
    • Lastpallar (endast Må återvinningscentral)

    Visst avfall kan inte lämnas på återvinningscentralerna i Bjästa, Björna, Bredbyn och Husum. Det gäller asbest, fat med spillolja och okända kemikalier som hänvisas till Må återvinningscentral samt brandsläckare och däck som hänvisas till återförsäljare.

    Sedan finns ett antal avfallsslag som du inte kan lämna på någon av våra återvinningscentraler, exempelvis bilar, sprängämnen, lantbruksplast och läkemedel. Mer om detta finns att läsa nedan och på våra återvinningscentraler.

    Med Lämna själv-kort är det av säkerhetsskäl inte möjligt att lämna farligt avfall och större elavfall. Detta måste lämnas när återvinningscentralen är bemannad.

  • När har återvinningscentralerna öppet?

    Vi har fem återvinningscentraler med olika öppettider. Återvinningscentralerna i Bjästa, Björna, Bredbyn och Husum har öppet en dag varje vecka, kl 13-20. Under vår och höst är öppettiderna utökade.

    Klicka på namnet på återvinningscentralen för att se veckans öppettider för varje enskild återvinningscentral.

  • Kan jag skaffa Lämna själv-kort för att hjälpa mina gamla föräldrar trots att jag bor i en annan kommun?

    Nej, Mivas verksamhet är helt och hållet taxefinansierad och alla som bor eller äger en fastighet i vår kommun betalar en grundavgift som bland annat finansierar våra återvinningscentraler. De som inte permanent bor i vår kommun eller är deltagare av en fastighet är med andra ord inte fullt ut med och finansierar vår verksamhet.

  • Vi är flera som äger en fastighet, kan vi alla skaffa Lämna själv-kort?

    Alla som är folkbokförda i Örnsköldsviks kommun kan skaffa Lämna själv-kort.

    Alla som äger en fritidsfastighet som betalar grundavgift för sophämtning har möjlighet att skaffa ett Lämna själv-kort.

  • Kan alla skaffa ett Lämna själv-kort?

    För att inneha Lämna själv-kort måste du:

    • vara myndig (fyllt 18 år)
    • vara folkbokförd i Örnsköldsviks kommun eller äga en fastighet i Örnsköldsviks kommun
    • ha ett svenskt körkort med QR-kod/streckkod
    • ha ett mobilnummer och en aktuell e-postadress
    • ha genomgått och blivit godkänd i Mivas utbildning
  • Varför är det så mycket driftstopp på pantmaskinen på Må?

    Det beror på att många har annat än burkar och flaskor i sina säckar. Andra lösa föremål orsakar driftstopp som vår personal många gånger inte kan lösa på egen hand. Även förpackningar som inte är tomma orsakar driftstopp. Ta för varan att kontrollera om pantmaskinen är i drift på miva.se/må.

  • Finns det möjlighet att lämna saker för återbruk på Mivas återvinningscentraler?

    Ja, på alla återvinningscentraler finns utmärkta möjligheter att lämna sådant som du tröttnat på, men som för den skull inte behöver kasseras.

    Möbler, heminredning, cyklar

    I vår mottagning för återbruk kan du lämna möbler, heminredning, husgeråd och cyklar så kan det komma till glädje för någon annan.

    Mottagningen och hantering av återbruk sköts av Startpunkten. De som deltar i Startpunktens verksamhet ser över och renoverar inlämnade möbler för att sedan sälja dem som "nya" i Startpunktens återvinningsbutik på Sjögatan 5 i Örnsköldsvik.

    Tänk på att inte lämna bokhyllor, vävstolar, tjock-TV eller trasiga saker som inte är möbler.

    Sport- och fritidsutrustning

    Skänk sport- och friluftsutrustning till Fritidsbanken. Det kan vara skidor, skridskor, inlines, flytvästar, tält, bollar av olika slag, klubbor, fiskespön, fotbollsskor, hjälmar, stormkök och mycket mer.

    Mottagningen och hanteringen av sport- och fritidsutrustning sköts av Fritidsbanken. På Fritidsbanken kan vem som helst sedan kostnadsfritt låna sport- och friluftsutrustning i 14 dagar. Fritidsbanken finns på Sjögatan 5 i Örnsköldsvik.

    Klädinsamling

    I PMU:s insamlingsbehållare lämnar du kläder, hemtextil och skor. Helt, rent och förpackat i förslutna påsar.

    I dagsläget kan trasig textil inte lämnas för återvinning på en återvinningscentral. Regeringen har nyligen tagit fram ett förslag för att främja återvinning av textil, men något beslut är ännu inte fattat. Miva bevakar självklart frågan och hoppas på ökade möjligheter att kunna återvinna textilavfall i framtiden.

    Lastpallar

    På Må återvinningscentral finns även möjlighet att lämna lastpallar för återbruk. Återanvändning av helpallar med måtten 1200 x 800 och halvpallar med måtten 800 x 600, exempelvis byggpall, SJ-pall, EUR-pall och engångspall. Även pallkragar. Tänk på att trasiga lastpallar och pallkragar inte ska lämnas här utan kastas i containern Trä.

  • Kan jag slänga mina förpackningar på Mivas återvinningscentralerna?

    Ja. Den möjligheten infördes 2024 när kommunerna fick ansvar för driften av återvinningsstationerna. Endast tidningar måste lämnas på en återvinningsstation som är tillgänglig dygnet runt.

  • Hur påverkas villor när Miva tar över ansvaret för insamlingen av förpackningar?

    Införandet av fastighetsnära insamling för villor kommer inte att genomföras vid övertagandet 1 januari 2024 utan ligger några år fram i tiden. Senast 1 januari 2027 ska en fungerade fastighetsnära insamling finnas på plats. Det är ännu inte beslutat vilket system det kommer att bli för villor och fritidshus, men eftersom fler avfallsslag ska samlas in fastighetsnära innebär det fler kärl eller större kärl som är indelade i flera fack.

  • Hur påverkas flerfamiljshus när Miva tar över ansvaret för insamlingen av förpackningar?

    När kommunen blir ansvarig för insamlingen av förpackningar får fastighetsägare, bostadsrättsföreningar eller samfälligheter inte anlita någon annan entreprenör än de som Miva har auktoriserat. En entreprenör väljs genom att ta kontakt med någon av de auktoriserade.

    Flerbostadshus som redan idag har fastighetsnära insamling med en entreprenör som är eller blir auktoriserad behöver bara meddela Miva vilken entreprenör man anlitar via vår självservicetjänst.

  • Varför tar Miva över återvinningsstationerna från 2024?

    Fram till 2024 var det Förpackningsinsamlingen, FTI, som ansvarade för insamling av förpackningar via återvinningstationerna runt om i landet. De ansvarade för tömning, drift och skötsel av återvinningsstationerna. Från 1 januari 2024 övergick detta ansvar till kommunerna. I vårt fall innebär det att Miva fått ansvar för de 33 återvinningsstationerna som finns i vår kommun. Det innebär ett stort arbete med att se över markavtal och ordna med entreprenörer för exempelvis tömning, städning och snöröjning. Vi måste också skylta om alla återvinningsstationer och så snart vädret tillåter under våren 2024 ska alla behållare få nya dekaler.

    Med framförallt är övertagandet ett steg mot fastighetsnära insamling som ska vara infört senast 1 januari 2027. Det innebär att Miva då ska tillhandahålla fastighetsnära insamling av de vanliga förpackningsslagen från alla hushåll. I klartext ska hushåll kunna återvinna sina förpackningar närmare bostaden. Exakt hur det kommer att se ut i Örnsköldsvik är för tidigt att säga.

    Det är regeringen som beslutat att kommunerna ska överta ansvaret för insamlingen av förpackningar. Syftet med detta är att återvinningen av förpackningar ska öka för att det blir enklare för hushållen att sortera ut förpackningarna. Ökad återvinning leder till att producenterna av förpackningar kan materialåtervinna mera och då minskar behovet av nya råvaror.

  • Jag har hört att mycket plast inte går till återvinning, stämmer det?

    Plaståtervinning ger stor klimatnytta eftersom förbränningen annars leder till stora koldioxidutsläpp. Trots det återvinns idag bara en tredjedel av alla plastförpackningar i Sverige. En anledning är att många förpackningar innehåller blandningar av plaster som gör att de inte går att återvinna, men också för att vi är dåliga på att sortera ut förpackningarna och slänger dem i soptunnan.

    Det är ändå viktigt att vi lägger alla plastförpackningar till återvinning då tekniken utvecklas och det som inte kan återvinnas idag kanske kan det imorgon.

Hjälpte informationen på sidan dig?