Senast publicerad | Åtgärdat

Miva läcksöker med ofarlig illgrön vätska - läckan hittad

Uppdaterad information 2012-03-02.
Läckan på avloppsledningen som ligger i Moälven mellan Sund och slussen innan Veckefjärden har nu hittats och arbetet med att laga läckan har påbörjats. Lagningsarbetet försvåras dock av både is och det faktum att ledningen ligger under vatten.

Bakgrund
Miva har konstaterat en läcka på avloppsledningen som ligger i Moälven mellan Sund och slussen innan Veckefjärden. Den isbelagda älven gör läcksökningsarbetet svårt och därför kommer en dykfirma att anlitas.

För att hitta läckan kommer avloppsvattnet i den aktuella ledningen att färgas med hjälp av ämnet uranin. Uranin är ett helt ofarligt färgsatt natriumsalt som används vid läcksökning i vatten. Ämnet har en grön och nästan lysande färg som är synlig även vid mycket stark utspädning. Genom att färga avloppsvattnet kan en dykare relativt enkelt konstatera var läckaget finns. Den starka färgen gör dock även att omgivningen reagerar, och därför vill vi betona att ämnet som färgar vattnet är helt ofarligt för både människor, djur och natur.

Läcksökningsarbetet efter den 1,6 kilometer långa sträckan startar torsdag 16 februari, men den gröna färgen kan vara synlig i Moälven och dess utlopp i havet under flera dagar. Efter den 16 februari har en isränna  brutits upp efter delar av den aktuella sträckan och en ny läcksökning genom att färga avloppsvattnet grönt kommer att göras onsdag 22 februari.

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Felanmälan dygnet runt 0660-330 330
Följ Miva på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Prenumerera på Mivas driftinformation

Hjälpte informationen på sidan dig?

Sidan publicerad av Lars Westberg

Driftinformation