Senast publicerad | Åtgärdat

Kokningen hävd i Solberg

Uppdaterad information 2020-07-03, 15.00
Kokningsrekommendation i Solberg är hävd. Resultatet på de vattenprover som tagits i det berörda området är godkända. Miva har därför beslutat att häva kokningsrekommendationen. Vattnet behöver inte längre kokas utan kan användas som vanligt.

Uppdaterad information 2020-07-02, 09.55
Provsvaret på den första provtagningen är godkänt och har inga spår av bakterier vilket visar att åtgärderna som vidtagits haft önskad effekt. Prov har tagits både i vattenverket och ute på ledningsnätet. Ytterligare prov togs i onsdags och har skickats för analys. Kokningsrekommendationen är en försiktighetsåtgärd som fortsatt gäller fram tills att Miva fått minst två godkända provresultat efter varandra.

Tankbil med dricksvatten finns fortsatt uppställd i anslutning till Solbergs lanthandel (caféet). Se karta för placering av tankbil Länk till annan webbplats.

Nästa uppdatering sker i samband med det andra provsvaret den 3 juli.

Uppdaterad information 2020-07-01, 08.15
Tankbil med dricksvatten finns fortsatt uppställd i anslutning till Solbergs lanthandel (caféet). Observera att tankbilen tillfälligt lämnar platsen för att fylla på vatten vid kl 9 idag onsdag 1 juli. Se karta för placering av tankbil. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kokningsrekommendationen är en försiktighetsåtgärd som fortsatt gäller fram tills att Miva fått minst två godkända provresultat efter varandra.

Svar på första provtagningen väntas sent ikväll 1 juli och nästa uppdatering sker förmiddag 2 juli.

Uppdaterad information 2020-06-26, 12.50
Insatserna under det senaste dygnet har koncentrerats till råvattnet, det vill säga det vatten som pumpas in till vattenverket och därefter vidare ut i distributionsnätet. Bland annat har både råvattenbrunn, filter och pump klorerats. Provtagning görs måndagmorgon och ett första provsvar väntas under onsdagen.

Kokningsrekommendationen är en försiktighetsåtgärd som fortsatt gäller fram tills att Miva fått minst två godkända provresultat efter varandra.

Tankbil med dricksvatten finns fortsatt uppställd i anslutning till Solbergs lanthandel (caféet). Observera att tankbilen tillfälligt lämnar platsen för att fylla på vatten vid kl 15 idag fredag och vid kl 9 på måndag den 29 juni. Se karta för placering av tankbil Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nästa uppdatering sker i samband med första provsvar den 1 juli.

Information 2020-06-25, 14.55
Av ännu okänd anledning har det kommunala dricksvattnet i Solberg spår av fekal förorening, det vill säga bakterier från avföring från människor eller djur. En säkerhetsåtgärd är därför att boende i Solberg tills vidare ska koka vatten som ska användas för förtäring. Det är däremot ingen fara att använda vattnet för hygien. En tank med dricksvatten finns placerad vid Solbergs lanthandel. Se karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Koka upp dricksvattnet i kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt! Det räcker att koka upp dricksvattnet - det behöver alltså inte koka en viss tid. I Livsmedelsverkets informationsblad kan du läsa mer om att koka vatten, och vad kokt respektive okokt dricksvatten kan användas till.
Läs mer om hur du kokar ditt vatten Pdf, 276.5 kB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 276.5 kB)

Miva arbetar med att utreda orsaken till föroreningen. Provtagningar görs fortlöpande och det är i nuläget svårt att säga hur lång tid kokningsrekommendation kommer att gälla. Under utredningsarbetet kan även delar av det berörda området bli helt utan vatten, vilket Miva då informerar om här på vår webbplats. Eventuellt kan vattnet komma att kloreras för att dämpa eventuell förorening. Kloren kan ge en obehaglig lukt, men är nödvändigt för att dricksvattnet ska bli användbart igen.

Fortlöpande information ges här på Mivas webbplats.

Se vanliga frågor och svar om att koka vattnet

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Felanmälan dygnet runt 0660-330 330
Följ Miva på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Prenumerera på Mivas driftinformation

Hjälp oss att sprida informationen genom att dela sidan!

Hjälpte informationen på sidan dig?

Sidan publicerad av Lars Westberg

Driftinformation