DENNA SIDA ÄR RIKTAD TILL FÖRETAGSKUNDER

Företag kan slänga verksamhetsavfall på fem orter varje vecka

Nästa vecka är det dags för invigning av Mivas nya återvinningscentraler i Bjästa och Bredbyn. Det blir också startskottet för ett nytt system som även omfattar Björna och Husum trots att deras återvinningscentraler ännu inte är färdigbyggda. På samtliga fyra orter finns då tillgång till en återvinningscentral varje vecka. Den 5 och 7 februari invigs återvinningscentralerna i Bredbyn respektive Bjästa.

Efter intensivt arbete står de nya återvinningscentralerna nu redo att tas i bruk. Förutom själva bygget har det varit ett långt planeringsarbete för att komma fram till hur de mobila återvinningscentralerna bäst kan ersättas, hitta lämpliga och tillgängliga platser och inte minst utforma de nya återvinningscentralerna på ett effektivt och bra sätt.

– Vi är mycket nöjda med resultatet, säger Åsa Möller som är avdelningschef på Miva. Vi har utgått från den mycket höga kundnöjdheten på Må återvinningscentral och från studiebesök på återvinningscentraler i andra kommuner. Tillsammans med vår personal har vi sedan utformat de nya centralerna så att de underlättar för våra kunder och förbättrar arbetsmiljön för våra medarbetare.

En dag i veckan året runt

De nya återvinningscentralerna kommer att ha öppet en dag i veckan året runt. Måndagar i Bredbyn och onsdagar i Bjästa. På båda orter kl 13–20. De nya återvinningscentralerna i Björna och Husum kommer inte att invigas förrän i höst, men från och med vecka 6 kommer Miva ändå finnas på plats en dag i veckan.

– I samband med att vi inviger centralerna i Bjästa och Bredbyn vill vi göra det enkelt och tillämpa ett enhetligt system. Därför parkerar vi våra två mobila återvinningscentraler i Björna och Husum fram till att de nya anläggningarna invigs. Tisdagar kommer vi att hålla öppet i Björna och torsdagar har vi öppet i Husum, förklarar Åsa Möller. Så från vecka 6 kan både privatpersoner och företag lämna sitt grovavfall på fem olika återvinningscentraler i vår kommun.

Precis som på Må återvinningscentral är företag välkommen att lämna sitt verksamhetsavfall på de nya centralerna. Detta under förutsättning att avfallet är sorterat och att företaget betalar en fast avgift vid varje besök.

Invigning under vecka 6

Måndag den 5 februari kl 13 invigs Bredbyn återvinningscentral och onsdag den 7 februari kl 13 invigs Bjästa återvinningscentral. På plats finns Mivas ordförande Jim Sundelin och VD Gerth Mattebo. I samband med invigningen bjuds det på både fika och musik, och alla som kommer får en liten present. Premiärdagen öppnas grindarna redan kl 12.30, men först kl 13.30 är det möjligt att slänga sitt avfall.

På de nya återvinningscentralerna kan man lämna grovavfall, elektronikavfall och farligt avfall. Asbest, fat med spillolja och okända kemikalier är det enda som hänvisas till Må återvinningscentral. I både Bjästa och Bredbyn finns även möjlighet att lämna prylar för återbruk. Till Startpunkten lämnas möbler, heminredning samt cyklar, och i Myrornas insamlingsbehållare lämnas kläder, skor, accessoarer och hemtextil.

Läs mer om att lämna verksamhetsavfall på återvinningscentral