Vad är matavfall?

Matavfall är sådant som blir över då du lagar mat eller har ätit. Exempel på matavfall är matrester (tillagade eller råa); bröd, kex, kakor och bullar; grönsaker, rotfrukter och frukt; kaffesump och kaffefilter; tesump och tepåsar; ris, mjöl och pasta; ägg och äggskal; skal från skaldjur; mindre ben från kött, fisk, fågel; popcorn, godis och choklad; blommor och blad (inte jord).

För att matavfallet ska bli torrare och papperspåsen mer hållbar kan du utan problem blanda i tidningspapper, vita och oblekta servetter/hushållspapper eller rivna äggkartonger.

Färgade servetter och hushållspapper lägger du bland övrigt restavfall, eftersom färgerna innehåller mycket tillsatser som man vill undvika i rötningen av matavfallet.

Sidan publicerad 2015-01-28

Driftinformation

Vanliga frågor

Hur mycket får ett sopkärl väga?
Läs svaret här

Lukta och smaka först

#8 10-20 procent av alla inköpta livsmedel slängs helt i onödan, vilket är ett slöseri som kostar ett genomsnittligt hushåll omkring 5 300 kronor om året. De pengarna kan du göra annat för om du vågar lukta och smaka på mat du överväger att slänga.

Fler miljötips