Det här är matavfall

Matavfall är sådant som blir över då du lagar mat eller har ätit. Här nedan framgår vad som ska kastas i det bruna kärlet.

Använd de papperspåsar som Miva tillhandahåller. Matavfallet får inte läggas i en vanlig plastpåse då det stör rötningsprocessen i biogasanläggningen.

Gör matavfallet torrare

För att matavfallet ska bli torrare och papperspåsen mer hållbar kan du utan problem även blanda i tidningspapper, hushållspapper, vita/oblekta servetter eller rivna äggkartonger.

Dekorbild matavfallsinsamling

RÄTT!

I det bruna kärlet lägger du:

  • Matrester (tillagade eller råa)
  • Bröd, kex, kakor och bullar
  • Grönsaker, rotfrukter och frukt
  • Kaffesump och kaffefilter
  • Tesump och tepåsar
  • Ris, mjöl och pasta
  • Ägg och äggskal
  • Skal från skaldjur
  • Mindre ben från kött, fisk och fågel
  • Popcorn, godis och choklad
  • Blommor och blad (inte jord)

FEL!

I det gröna kärlet lägger du:

  • Tobak – fimpar och snus
  • Tuggummi
  • Mjuk plast/plastfolie
  • Jord, lera, sand och grus
  • Kattsand
  • Blöjor
  • Bindor och tamponger
  • Textilier
  • Dammsugarpåsar
  • Grillkol och aska

Ingen plast!

Plast eller förpackningar runt matavfallet förstör processen i biogasanläggningen.

Läs om hur du hanterar ditt avfall beroende på årstid

Driftinformation

Vanliga frågor

Får jag ytterligare ett sopkärl om jag vill sortera matavfall separat?
Läs svaret här

Lukta och smaka först

#8 10-20 procent av alla inköpta livsmedel slängs helt i onödan, vilket är ett slöseri som kostar ett genomsnittligt hushåll omkring 5 300 kronor om året. De pengarna kan du göra annat för om du vågar lukta och smaka på mat du överväger att slänga.

Fler miljötips