Läkemedel

Bild på medicinkartor

Det här är läkemedel

Alla typer av läkemedel med eller utan recept.
Ladda ner Avfall Sveriges faktablad om läkemedel Pdf, 58.9 kB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 58.9 kB)

Men inte det här

Överbliven cytostatika och cytotoxiska läkemedel räknas till farligt avfall och lämnas därför vid en återvinningscentral.

Tänk på!

  • Läkemedel gör stor nytta för människor. Men de innehåller även miljöskadliga ämnen som kan läcka ut i miljön. Om överblivna läkemedel inte hanteras på rätt sätt hamnar de så småningom i naturen där de kan göra skada. Därför får läkemedel inte slängas i soporna eller hällas i avloppet.
  • Använd apotekets returpåse eller lägg dina läkemedel i en egen påse. Huvudsaken är att den är genomskinlig så att apotekspersonalen kan se vad som finns i den. När du lämnar in läkemedel behöver du inte ta någon kölapp. Ge bara påsen till någon i personalen.

Här kan du lämna läkemedel

  • Apotek

Vad händer sen?

Läkemedel omfattas av producentansvaret där samtliga apotekskedjor ansvarar för insamlingen. Läkemedelsavfallet packas i kartonger som försluts med säkerhetstejp så att obehörig öppning kan upptäckas. Kartongerna transporteras sedan till särskilda förbränningsanläggningar på fem olika platser i Sverige.
Läs mer om producentansvar

Spola inte ner din gamla medicin

Det är svårt för avloppsreningsverken att rena vattnet från gamla mediciner. Häll inte ut dem i avloppet, lämna dem på apoteket istället.

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.

Panta mera

#28 Panta dina burkar och flaskor i butik eller på Må återvinningscentral så att de kan användas igen. Både glas och metall kan nämligen återvinnas hur många gånger som helst!

Fler miljötips