Glasförpackningar

Illustration glasförpackningar
Illustration glasförpackningar

Mivas symbol för glasförpackningar och Förpacknings- och Tidningsinsamlingens symboler för färgat respektive ofärgat glas.

Det här är glasförpackningar

Exempelvis flaskor och burkar av färgat och ofärgat glas.

Men inte det här

Dryckesflaskor 33 cl och 50 cl (pantas i butik), olika typer av ljuskällor (sorteras som elektronikavfall på en återvinningscentral), porslin (sorteras som porslin på en återvinningscentral).

Tänk på!

  • Tänk på att färgat och ofärgat glas sorteras var för sig. Då kan glaset användas för att göra nytt glas. Det är också viktigt att det bara är förpackningar av glas som lämnas i insamlingen, annars försämras kvaliteten på det nya glaset som inte heller blir lika starkt.
  • Ta av skruvkorkar och kapsyler av plast, och metall och lägg dem i respektive insamlingsbehållare.

Här kan du lämna glasförpackningar

Vad händer sen?

Glasförpackningar och andra hushållsförpackningar omfattas av producentansvaret där FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, ansvarar för insamlingen. Allt glas som samlas in i Sverige transporteras till Svensk GlasÅtervinning i Hammar. Cirka 40 % blir nya flaskor och resterande del blir bland annat byggnadsisolering.
Se FTIs film om vad som händer med glasförpackningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Läs mer om producentansvar

Sidan publicerad 2016-11-24

Vanliga frågor

Är det inte svårt eller äckligt att sortera matavfall separat?
Läs svaret här

"Reklam, nej tack"

#40 Ett svenskt hushåll får cirka 50 kilo pappersreklam varje år, en stor del av det måste transporteras till återvinning för att bli ny reklam. Genom att avbeställa reklam minskar du utsläpp och skogsavverkning. Sätt upp en skylt med ”Reklam, nej tack” på din dörr eller postlåda.

Fler miljötips