Förpackningar och tidningar

Logotype FTI

Förpackningar och tidningar omfattas av producentansvaret

Producentansvaret för förpackningar och tidningar infördes i Sverige 1994. Ansvaret innebär att alla företag som tillverkar, importerar eller säljer en förpackning, förpackad vara eller tidning också har ett ansvarar för att de ska samlas in och återvinnas.

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, ansvarar för och sköter ett rikstäckande insamlingssystem med 5 800 återvinningsstationer där allmänheten kan lämna sina förbrukade hushållsförpackningar och tidningar.

FTI finansierar insamlingsystemet med hjälp av förpackningsavgifter som producenterna betalar till REPA, som är en del av FTI. Viss finansiering sker även genom att FTI säljer det återvunna materialet. I Sverige har vi idag ett lagstiftat producentansvar för åtta produktgrupper: förpackningar, batterier, bilar, däck, elektronik, läkemedel, returpapper och radioaktiva produkter.

Läs mer om producentansvar

Gör så här med dina tomma förpackningar och lästa tidningar

Rengör
Skölj ur dina förpackningar om det behövs och låt dem torka. Låt etiketter på flaskor och burkar sitta kvar.

Separera
Består förpackningen av mer än ett material, försök om möjligt att skilja dessa åt. Om en förpackning består av flera materialslag som inte kan separeras, ska den sorteras efter det viktmässigt dominerande materialet.

Platta till
Böj in vassa lock på konservburken och platta till. Packa mindre pappersförpackningar i större. Låt plast- och metallförpackningarna ligga lösa i behållaren, de ska sorteras ytterligare en gång innan det är dags för återvinning.

Sortera
Källsortera kan du göra genom att samla alla förpackningar i samma kasse. Sedan sorterar du vid återvinningsstationen och lägger rätt förpackning i rätt behållare. Har du gott om plats kan du såklart sortera dina förpackningar i olika kassar/behållare och sedan tömma dem vid närmaste återvinnigsstation vartefter de bli fulla.

Ladda ner FTI:s informationsblad Pdf, 507.4 kB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 507.4 kB)

Beställ hämtning av förpackningar

Företaget TMR erbjuder sedan senhösten 2020 hushållsnära hämtning av papper-, plast- och metallförpackningar. Du kan med andra ord beställa hämtning av dina tomma förpackningar. Genom att teckna ett abonnemang med TMR kan du vara säker på att dina förpackningar alltid hämtas och återvinns på rätt sätt. Tjänsten är kostnadsfri.

Är du intresserad av att få dina förpackningar hämtade hemma och vill veta mer kontaktar du TMR via e-post pickupservice@tmr.se eller telefon 08-68 44 77 65.

Läs mer på TMRs webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.

Sug upp fettet

#2 Sug upp fett i stekpannan med hushållspapper.

Fler miljötips