Ljuskällor och lysrör (Elektronik/Farligt avfall)

Illustration ljuskällor

Det här är ljuskällor och lysrör

Exempelvis vanliga glödlampor, smålampor från t ex ficklampor, halogenlampor, lågenergilampor, lysdiod-/LED-lampor, korta lysrör och raka lysrör av traditionell typ.

Sedan 2009 har den vanliga glödlampan börjat fasas ut och idag finns alternativ som lågenergilampor, lysrör, halogenlampor och LED-lampor. Alla typer av lampor ska sorteras som elavfall och lämnas till en återvinningscentral. Glödlampor, lågenergilampor och lysrör är dessutom farligt avfall och därför är det extra viktigt att de inte slängs bland de vanliga soporna.
Ladda ner Avfall Sveriges faktablad om lamporPDF
(pdf, 56.6 kB)

Men inte det här

Batterier (sorteras som batterier i en batteribox, en återvinningsstation eller en återvinningscentral).

Tänk på!

  • Vanliga glödlampor innehåller en liten mängd bly som är skadligt för levande organismer. Förpacka dem innan transport så att de inte går sönder. Lysrör och lågenergilampor innehåller kvicksilver som är ett starkt gift för såvål människor och djur som för miljön.
  • Töm förpackningar och påsar (sorteras separat på en återvinningsstation).
  • Förbrukade ljuskällor/lysrör kan lämnas till en återförsäljaren när du köper en ny ljuskälla/lysrör.

Här kan du lämna ljuskällor och lysrör

Vad händer sen?

Insamlade glödlampor och lågenergilampor transporteras till en anläggning där blyet, glaset och andra metaller sorteras och återvinns. Det avskilda kvicksilvret läggs på långtidsdeponi. Lysrör går direkt till återvinning. Hela 97 procent av materialet i lysrören kan gå tillbaks till produktionen av nya lysrör. Men bara hela lysrör kan återvinnas, så var rädd om dem när du transporterar dem.

Rensa avloppet varje månad

#33 Rensa avlopp i både handfat och dusch en gång i månaden så förebygger du stopp och dålig lukt. Använd aldrig propplösare - det är inte bra för rören som kan skadas. Om du får stopp, prova istället att hälla i en ganska stor mängd hett vatten. Om det inte fungerar, lös en kopp bikarbonat och en kopp salt i en kastrull med kokande vatten, och häll detta i avloppet. Om det ändå inte fungerar, kontakta Miva.

Fler miljötips