Ljuskällor och lysrör (Elektronik/Farligt avfall)

Illustration ljuskällor

Det här är ljuskällor och lysrör

Exempelvis vanliga glödlampor, smålampor från t ex ficklampor, halogenlampor, lågenergilampor, lysdiod-/LED-lampor, korta lysrör och raka lysrör av traditionell typ.

Sedan 2009 har den vanliga glödlampan börjat fasas ut och idag finns alternativ som lågenergilampor, lysrör, halogenlampor och LED-lampor. Alla typer av lampor ska sorteras som elavfall och lämnas till en återvinningscentral. Glödlampor, lågenergilampor och lysrör är dessutom farligt avfall och därför är det extra viktigt att de inte slängs bland de vanliga soporna.
Ladda ner Avfall Sveriges faktablad om lampor Pdf, 56.6 kB, öppnas i nytt fönster.
(Pdf, 56.6 kB)

Men inte det här

Batterier (sorteras som batterier i en batteribox, en återvinningsstation eller en återvinningscentral).

Tänk på!

  • Vanliga glödlampor innehåller en liten mängd bly som är skadligt för levande organismer. Förpacka dem innan transport så att de inte går sönder. Lysrör och lågenergilampor innehåller kvicksilver som är ett starkt gift för såvål människor och djur som för miljön.
  • Töm förpackningar och påsar (sorteras separat på en återvinningsstation).
  • Förbrukade ljuskällor/lysrör kan lämnas till en återförsäljaren när du köper en ny ljuskälla/lysrör.

Här kan du lämna ljuskällor och lysrör

Vad händer sen?

Insamlade glödlampor och lågenergilampor transporteras till en anläggning där blyet, glaset och andra metaller sorteras och återvinns. Det avskilda kvicksilvret läggs på långtidsdeponi. Lysrör går direkt till återvinning. Hela 97 procent av materialet i lysrören kan gå tillbaks till produktionen av nya lysrör. Men bara hela lysrör kan återvinnas, så var rädd om dem när du transporterar dem.

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.

Fyll diskmaskinen

#1 Fyll disk- och tvättmaskinen helt innan den körs.

Fler miljötips