Lämna för återanvändning

Det finns många sätt att göra sig av med kläder och prylar utan att kasta dem. Här kommer några tips.

På våra återvinningscentraler

Möbler, heminredning, cyklar

På våra återvinningscentraler kan du lämna möbler och heminredning till Startpunkten. De som deltar i Startpunktens verksamhet renoverar sedan möblerna för att sälja dem som "nya" i deras återvinningsbutik på Sjögatan 5 i Örnsköldsvik.

Tänk på att du Startpunkten inte tar emot bokhyllor, vävstolar, tjock-TV eller trasiga saker som inte är möbler.

Kläder, textil och skor

På våra återvinningscentraler kan du lämna kläder, skor, accessoarer och hemtextil i Myrornas insamlingsbehållare.

Lastpallar

På Må återvinningscentral kan du lämna lastpallar och pallkragar för återanvädning. Tänk på att trasiga lastpallar och pallkragar inte ska lämnas för återanvändning utan kastas i containern Trä.

Second hand

Second hand-butikerna blir allt fler och får ett allt bredare sortiment. Här kan du lämna i princip vad som helst från hushållet. Det som butikerna inte vill ha brukar de som regel sortera ut på egen hand.

Loppis

Sommartid växer spontana loppisar upp som svampar ur marken och handmålade skyltar kantar många vägar. Anordna en egen eller lämna dina saker till någon etablerad loppis.

Auktion

Har du mycket saker du vill bli av med kan det vara läge att kontakta en auktionsfirma. De bedömer vad de kan sälja vidare och resten kan du lämna till second hand eller sälja på en egen loppis.

Annonsera

Tekniken erbjuder många bra möjligheter till återanvändning. Förutom traditionell annonsering i tidningar finns många möjligheter på internet. Förutom Blocket som är en av de största webbplatserna där privatpersoner kan köpa och sälja föremål finns också auktionssajter som Tradera.

Grannar och vänner

Kolla om någon i bekantskapskretsen är intresserad av det du tänker slänga. Vi har alltid olika behov, tycke och smak. Det du har tröttnat på kanske grannen går och trånar efter.

Hur återanvänder du?

Skicka gärna ett e-post och berätta hur du gör för att återanvända. Smarta tips som vi kan sprida till fler.
Skicka tips

Lukta och smaka först

#8 10-20 procent av alla inköpta livsmedel slängs helt i onödan, vilket är ett slöseri som kostar ett genomsnittligt hushåll omkring 5 300 kronor om året. De pengarna kan du göra annat för om du vågar lukta och smaka på mat du överväger att slänga.

Fler miljötips