Batteribox

I batteriboxarna ska du lämna lösa småbatterier, både engångs- och laddningsbara. I anslutning till de flesta livsmedelsaffärer finns en batteribox liksom på de flesta återvinningsstationer och Mivas återvinningscentraler. Lämna aldrig småbatterier i sopkärlet.
Se var närmaste batteribox finnslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bilbatterier och andra större batterier lämnas i första hand till dem som säljer dem, men kan även lämnas på en återvinningscentral. Detta gäller även saker med inbyggda batterier. Dessa räknas som elektronikavfall och ska lämnas på en återvinningscentral.

Driftinformation

Tvätta bil i biltvätt

#17 Tvätta bilen i en automattvätt eller en gör-det-själv-tvätt. Sådana anläggningar är utrustade med oljeavskiljare och ofta även en reningsanläggning, som tar bort föroreningar och tvättmedel innan vattnet släpps ut i det allmänna avloppsnätet. Tvättvattnet efter en biltvätt innehåller nämligen både skadliga tvättkemikalier, föroreningar i form av asfalt- och oljerester och flera typer av tungmetaller. Om du tvättar på gatan rinner tvättvattnet ner i dagvattenbrunnarna och hamnar orenat i närmaste vattendrag. Om du måste tvätta bilen hemma, välj då att ställa den på gräsmattan för då filteras gifterna i tvättvattnet i viss mån av gräs-mattan. Men det mest miljövänliga är alltså att tvätta bilden vid en för ändamålet, avsedd anläggning.

Fler miljötips