Återanvändning

Det finns många som tar emot kläder och prylar för återanvändning. Här kommer några tips.

Klädinsamling

Det finns flera permanenta klädinsamlingar i vår kommun. Ibland arrangeras även insamlingar vid fastigheter, men försäkra dig gärna om att det är en seriös organisation som står bakom.

På våra återvinningscentraler kan du lämna kläder, skor, accessoarer och hemtextil i Myrornas insamlingsbehållare.

Återbruk av möbler

Möbler som du tröttat på behöver inte kastas för det. På våra återvinningscentraler kan du lämna möbler och heminredning till Startpunkten. De som deltar i Startpunktens verksamhet renoverar sedan möblerna för att sälja dem som "nya" i deras återvinningsbutik på Sjögatan 5 i Örnsköldsvik.

Second hand

Second hand-butikerna blir allt fler och får ett allt bredare sortiment. Här kan du lämna i princip vad som helst från hushållet. Det som butikerna inte vill ha brukar de som regel sortera ut på egen hand.

Loppis

Sommartid växer spontana loppisar upp som svampar ur marken och handmålade skyltar kantar många vägar. Anordna en egen eller lämna dina saker till någon etablerad loppis.

Auktion

Har du mycket saker du vill bli av med kan det vara läge att kontakta en auktionsfirma. De bedömer vad de kan sälja vidare och resten kan du lämna till second hand eller sälja på en egen loppis.

Annonsera

Tekniken erbjuder många bra möjligheter till återanvändning. Förutom traditionell annonsering i tidningar finns många möjligheter på internet. Förutom Blocket som är en av de största webbplatserna där privatpersoner kan köpa och sälja föremål finns också auktionssajter som Tradera.

Grannar och vänner

Kolla om någon i bekantskapskretsen är intresserad av det du tänker slänga. Vi har alltid olika behov, tycke och smak. Det du har tröttnat på kanske grannen går och trånar efter.

Hur återanvänder du?

Skicka gärna ett e-post och berätta hur du gör för att återanvända. Smarta tips som vi kan sprida till fler.
Skicka tips

Älska dina skor och de ska älska dig tillbaka

#44 Rengör skorna ofta så håller de länge. Bort med salt och gammal skokräm med hjälp av en våt trasa. Låt sedan skon torka ordentligt innan du skyddar den med skokräm. Viktigast är sulkanten, där når fukten skorna först. Torka bort överflödig kräm innan du avslutar med en polish.

Fler miljötips