Bli miljönärvänlig - låna, laga och återanvänd!

Imagebild för märkningen miljönär-vänlig

Märkningen Miljönär-vänlig har tagits fram för att gynna en hållbar konsumtion genom att människor lagar, lånar och återanvänder mer. Alla verksamheter, vars huvudverksamhet är att få allmänheten att laga, låna eller återanvända, får lov att tilldelas Miljönär-märkningen. Det långsiktiga målet är att minska mängden avfall och göra hållbar konsumtion till en god vana.

Miljönär-handla i Örnsköldsviks kommun eller ansök om få märkningen

Dubbelt så mycket avfall 2030

Mängden sopor ökar hela tiden. Den har faktiskt dubblerats de senaste 40 åren. Om det fortsätter i samma takt kommer Sverige ha dubbelt så mycket avfall redan 2030 enligt rapporter från Naturvårdsverket. Det här är naturligtvis inte hållbart ur flera perspektiv - hur och var ska vi klara av att hantera allt avfall, men framförallt hur ska våra naturresurser räcka till?

Ett genomsnittligt svenskt hushåll slänger var fjärde matkasse, vilket innebär att mat för omkring 4 000 kr slängs varje år. Helt i onödan på grund av att maten förvaras fel eller att vi köper för mycket.

Det här är med andra ord en viktig ekonomisk fråga, men också en fråga om naturens resurser. Vi kan ta ett tydligt exempel som gäller, ett kan tyckas harmlöst avfall som textil. I Sverige slänger vi varje år åtta kilo textil per person. 40 procent av detta är fullt användbart. För att producera bomull till ett par jeans förbrukas hela 8 000 liter vatten! Dessutom krävs ett kilo olja för att producera ett kilo bomull.

Vi måste alltså generera mindre avfall. Från att under lång tid talat om hur vi ska ta hand om vårt avfall och återvinna det på rätt sätt ska vi i större utsträckning fundera över hur vi kan förebygga att avfall ens uppstår.

Hur blir man miljönär-vänlig?

Vi måste alla bli miljönär-vänliga genom att i större utsträckning laga, låna och återanvända. Och vi nöjer oss inte med att höja kunskapen eller förändra en attityd, utan vi vill påbörja en beteendeförändring. De flesta av oss vet att det är mer hållbart att laga, låna och återanvända, men inte lika många av oss har intresset eller motivationen till att faktiskt göra det.

Läs mer hur du kan förebygga och minska ditt avfall
Till Miljönär-vänligs webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.

Rensa ut gamla kemikalier

#16 Rensa ut gamla kemikalier och lämna till en återvinningscentral. Välj sedan miljömärkta varor och undvik kemikalier om det går. Många husmorsknep är både effektiva och snälla mot miljön.

Fler miljötips