Talande nyckeltal

De flesta av oss vet att det är mer hållbart att laga, låna och återanvända, men inte lika många av oss har intresset eller motivationen till att faktiskt göra det. Orsakerna kan vara många, men ofta handlar det om inkörda vanor eller slöhet. Kan vi bli motiverade om vi får fakta och siffror på vad vårt förändrade beteende faktiskt kan åstadkomma? Det tror vi.

Din insats gör skillnad

Här har vi samlat några pedagogiska fakta och nyckeltal som visar vad var och en kan åstadkomma genom att i större utsträckning laga, låna och återanvända:

5 km på 1 liter mjölk
Köp 1 liter mjölk med kort datummärkning till nedsatt pris och spara både pengar och 1 kilo CO2-utsläpp på köpet. Det motsvarar utsläpp från att köra 5 km med bil.

Gör en resursvänlig pizza!
Gör en egen pizza av dina rester istället för att köpa en fryst färdigpizza. Det sparar 1,2 kilo CO2-utsläpp vilket motsvarar att ha ugnen på 200 grader i 24 timmar.

Låna istället för att köpa
Låna en borrmaskin istället för att köpa en egen och spara 25 kilo CO2-utsläpp. Det motsvarar att dagligen titta på en 65" platt-TV i över fem timmar under ett helt år.

Rosta torrt bröd färskt
Rosta fyra skivor bröd till frukost en gång i veckan istället för att slänga dem och spara 9 kilo CO2-utsläpp på ett år. Det motsvarar att låta en 15 watts lågenergilampa vara tänd i 240 dygn.

Använd mobiltelefonen ett år längre
Använd din mobiltelefon i tre istället för två år och spara 10 kilo CO2-utsläpp. Det motsvarar att lyssna på Spotify på mobilen 24 timmar om dygnet i över 23 år.

470 plastkassar eller ny vinterjacka
Använd vinterjackan ett år till och spara 4,7 kilo CO2-utsläpp. Detta motsvarar återvinning av 470 plastkassar.

Läs mer om att bli miljönär-vänlig

Driftinformation

Lämna till second hand

#4 Lämna dina gamla och hela saker till second hand eller sälj dem på internet istället för att slänga dem. På alla våra återvinningscentraler finns fina möjligheter att lämna till second hand. Möbler och heminredning lämnar du i Startpunktens tält/containers, och kläder, skor, accessoarer och hemtextil lägger du i Myrornas insamlingsbehållare.

Fler miljötips