Laga och låna

Genom att laga och låna har du kommit allra överst i avfalltrappan.

Laga

Laga blixtlåset
Glider blixtlåset upp? Knip till löparen med en tång, så blir den som ny.

Gå till skomakaren
Låt skomakaren laga din sko för en struntsumma istället för att köpa nya.

Fixa framtidscykeln
Låt en cykelreparatör se över din cykel så kommer den att fungera i många år till.

Låna

Besök biblioteket
Bibliotek är något för de miljönärvänliga! Ta en tur till ditt närmaste bibliotek och botanisera bland både gammalt och nytt!

Låna eller hyr
Låna eller hyr saker du bara behöver vid enstaka tillfällen, t ex verktyg eller maskiner.

Dela med andra
Dela saker med grannar och vänner, t ex genom bilpool. 

Logotype miljönär-vänlig

Bli miljönär-vänlig

Märkningen Miljönär-vänlig har tagits fram av branschorganisationen Avfall Sverige tillsammans med Sveriges kommuner för att underlätta för alla som vill laga, låna och återanvända. Målet är att minska mängden avfall och göra hållbar konsumtion till en god vana, vilket spar både pengar och miljö – det är miljönär-vänligt helt enkelt.

Miljönär-handla i Örnsköldsviks kommun
Läs mer om miljönär-vänlig

Tvätta bil i biltvätt

#17 Tvätta bilen i en automattvätt eller en gör-det-själv-tvätt. Sådana anläggningar är utrustade med oljeavskiljare och ofta även en reningsanläggning, som tar bort föroreningar och tvättmedel innan vattnet släpps ut i det allmänna avloppsnätet. Tvättvattnet efter en biltvätt innehåller nämligen både skadliga tvättkemikalier, föroreningar i form av asfalt- och oljerester och flera typer av tungmetaller. Om du tvättar på gatan rinner tvättvattnet ner i dagvattenbrunnarna och hamnar orenat i närmaste vattendrag. Om du måste tvätta bilen hemma, välj då att ställa den på gräsmattan för då filteras gifterna i tvättvattnet i viss mån av gräs-mattan. Men det mest miljövänliga är alltså att tvätta bilden vid en för ändamålet, avsedd anläggning.

Fler miljötips