Second hand

Bild på second hand plagg

Handla second hand

Det finns många olika skäl till att handla i andrahandsbutiker, så kallad second hand, istället för i detaljhandeln. Oavsett om du vill spara pengar, skydda miljön eller bara älskar unika vintagekläder och inredning är det förnuftigt att handla second hand. Här har vi samlat några anledningar:

  • Förebygga avfall - begagnat som återanvänds hjälper till att minska den globala uppvärmningen.
  • Minskad miljöpåverkan - att återanvända saker innebär att det inte behöver tillverkas lika mycket nya produkter, vilket minskar miljöpåverkan.
  • Billigare varor - ett plagg eller vara i en secondhand-butik kostar en bråkdel av det ursprungliga nypriset. Dessutom är det oftast bättre kvalitet.
  • Spännande - sortimentet går aldrig att förutse, vilket gör inköpen både roliga och spännande.
  • Annorlunda - i sortimentet går det at hitta varor som är lite annorlunda än det som säljs i detaljhandeln, vilket är bra om man vill sticka ut lite.

Klädbytardagar

Den 14 april anordnar Naturskyddsföreningen Sveriges största klädbytardag på massvis med orter runt om i Sverige. Ta en titt på deras webbplats naturskyddsforeningen.se. I Örnsköldsvik anordnar även Miljönär-märkta föreningen Recycling Mums köp- och säljmarknader där du både kan sälja och köpa kläder, skor och barnleksaker. Läs mer på www.recyclingmums.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lämna till second hand

Mycket behöver inte kastas bara för att du tröttnat på det. Ge bort de saker du inte längre vill ha till en vän eller lämna till en second hand-butik eller loppis. Sedan kan du såklart alltid ordna en egen garageloppis eller varför inte starta en lånegarderob tillsammans med några vänner?

Undersökningar från Tradera och Avfall Sverige visar att 72 % av oss köper kläder och skor som vi egentligen inte behöver. Och 37 % har bara använt hälften av sina kläder under det senaste året. Två tips är att rensa mycket och ofta. Om du inte använt ett plagg under det senaste året, så skänk eller sälj det.

I princip vad som helst kan lämnas till second hand eller loppis. Möbler, husgeråd och kläder tillhör det vi vanligast förknippar med loppis, men glöm inte att böcker, leksaker, verktyg och mycket annat kan få nytt liv hos en ny ägare.

Kläder kan också skänkas till välgörenhet till någon av de organisationer som arbetar med sådant. Svensken skänker varje år cirka 3 kilo kläder och hemtextil till välgörenhet, men samtidigt slänger vi ytterligare cirka 8 kilo bland hushållsavfallet. Det innebär sammantaget att vi bränner upp cirka 70 000 ton textil varje år. Istället för att de kan komma till användning.

Vilka second hand-affärer som finns i Örnsköldsvik hittar du via sökfunktioner på nätet. På Mivas återvinningscentraler kan du även lämna kläder, skor, accessoarer och hemtextil i Myrornas insamlingsbehållare.

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.

Planera inköp och gör matlådor

#29 Planera matinköpen så att allt hinner tillagas innan det blir gammalt. Och gör matlåda av rester.

Fler miljötips