I Sverige är vi duktiga på att återvinna vårt avfall. Men jordens resurser är begränsade och det skulle behövas 4,2 jordklot om hela jordens befolkning skulle ha samma levnadsvanor som majoriteten i Sverige. Därför behöver vi klättra högre upp i den så kallade avfallstrappan.
Avfallstrappan består av fem steg och visar i vilken ordning det ur miljösynpunkt är bäst att hantera avfallet. Ju högre upp i trappan, desto bättre är det för miljön.
Trappan är uppbyggd efter en hierarki som grundar sig på EU-direktiv och inom avfallsområdet används den som prioriteringsordning för lagstiftning och politiska beslut. Avfallstrappan styr därför Mivas verksamhet och vår övergripande avfallsplan, men den ska även styra sättet vi alla minskar och sorterar våra sopor. Målet är att befinna sig så högt upp i trappan som möjligt.
Försök alltid att hålla dig högt upp i trappan. Att minska sitt avfall är alltså bättre än att återanvända, att återanvända är bättre än att återvinna material, och så vidare. Generellt behöver vi minimiera vårt avfall och öka återanvändningen. Alltså klättra till de översta stegen i avfallstrappan. Och det behöver faktiskt inte vara så svårt.
Ladda ner informationsblad om avfallstrappan (pdf, 508.6 kB)
Att minska sitt avfall ska inte förväxlas med sopsortering som ju inte innebär att den totala mängden avfall minskar. Att minska avfall är sådant vi kan göra i förebyggande syfte innan avfallet ens uppstår.
Hur då?
Det är både nyttigt och roligt att hitta nya användningsområden för gamla saker. Och att köpa begagnade saker eller reparera saker som gått sönder. För möbler kan vi tipsa om Startpunkten och deras tält/container på våra återvinningscentraler. Där kan du lämna in möbler som du tröttnat på, så renoveras dem och säljs som nya i Startpunkten återvinningsbutik.
Hur då?
Du kan sortera ut alla förpackningar, tidningar och annat avfall som kan återvinnas till nytt material.
Hur då?
När du sorterar brännbart avfall på rätt sätt (utan metaller och annat farligt material, och utan material som går att återvinna) bidrar du till att utsläppen vid förbränningen blir låga och mängden aska minskar.
Hur då?
Om inget av alternativen är möjliga är sista utvägen att deponera. Här vill vi lägga så lite som möjligt då deponering betyder slutförvaring och att avfallet inte behandlas igen när det väl har lagts i marken. Att lägga på deponi görs alltid på ett miljösäkert sätt för att skydda mark och grundvatten.
Hur då?