Vi Håller Rent - Delta i årets skräpjakt

Imagebild för skräpplockardagarna

Tack alla fantastiska skräpplockare! Och tack alla ni förskolor och skolor som skickat in dokumentation på ert skräpplockande! Onsdag den 29 maj avslöjar vi vilka två skolor som vinner 3 000 kr vardera. Håll utkik här och i vår annons i Tidningen 7!

Klicka här för att titta på alla tävlingsbidrag

OBS! Förlängd tävlingperiod - sista dag för att skicka in dokumentation är onsdag 22 maj!

Varje vår ger sig hundratusentals barn ut och plockar skräp under kampanjen Vi Håller Rent! Nu är det dags att anmäla sig till årets skräpplockardagar som uteslutande riktar sig till förskolor, skolor samt barn- och ungdomsföreningar. Tänk också på att det inte är mängden insamlade sopor som är det viktigaste, utan tillfället att reflektera och prata om nedskräpning. Missa inte heller Mivas utlottning av två fina penningpriser!

Skräpplock skapar engagemang

Vi Håller Rent arrangeras av organisationen Håll Sverige Rent och är Sveriges största manifestation mot nedskräpning och för ett skräpfritt Sverige. Kampanjen arrangeras inte bara för att tillfälligt göra miljön lite renare, utan för att skapa förståelse och engagemang. Tillsammans lär vi oss om nedskräpningens konsekvenser samtidigt som vi gör våra städer, vår natur och våra vatten lite finare.

Anmäl er innan den 18 april

Under vecka 20 anordnas den årliga skräpjakten i Örnsköldsviks kommun. Fram till den 18 april är det möjligt att anmäla sig på kampanjsidan www.hsr.se/vi-haller-rentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Håll Sverige Rent erbjuder gratis sopsäckar till alla förskolor, skolor samt barn- och ungdomsföreningar som anmäler sig före den 31 mars på kampanjsidan. Förutom sopsäckar får de mindre barnen även soppåsar och pennor. Materialet distribueras till er under vecka 19.

Skolor som anmäler sig efter den 31 mars ordnar själv sitt skärpplockningsmaterial, men kan ändå delta i Mivas utlottning av två priser...

Vinn 3 000 kronor

Miva lottar nämligen ut två priser bland de förskolor och skolor som deltar. En förskola respektive en grundskola vinner 3 000 kr vardera. Allt som krävs är att anmäla skolan på Håll Sverige Rents kampanjsida före den 18 april och skicka in ett digitalt material på tema skräpplockning. Ni väljer själva i vilken form ni vill dokumentera – text, bild eller film. Allt inskickat material kommer att publiceras på Mivas webbplats miva.se/skräpplock. Tänk på att uppge kontaktperson. Prisutdelning kommer att ske i samband med Mivas 10-årsfirande på Stora Torget i Örnsköldsvik den 25 maj kl 11-15. Vinnarna kommer även att presenteras här på vår webbplats miva.se/skräpplock. Miva har också rätt att använda inskickat material i alla sina olika informationskanaler.

Tänk på att ha vårdnadshavarens godkännande enligt GDPR om ni skickar in material där barn medverkar på bild.

Skicka materialet via e-post till tips@miva.se senast den 22 maj. Vi rekommenderar att ni skickar via wetransfer.com som är en gratistjänst för överföring av stora filer.

Hämtning av säckar

I första hand ska de skolor som deltar lämna de fyllda säckarna tillsammans med sina vanliga hushållssopor, men om ni varit flitiga och säckarna inte får plats erbjuder Miva hämtning. Hör då av er senast den 17 maj till Anna Näsholm Gidlund via e-post anna.nasholm.gidlund@miva.se eller telefon 0660-330 362.

Om skräpplockning

Skräpplockningen är tänkt att genomföras i anslutning till skolgården, förskolan eller i anslutande områden utan trafik, t ex parker och andra grönytor. Tänk på säkerheten! Är ert område redan nästan skräpfritt kan ni såklart ändå delta för att få ett tillfälle att reflektera och prata om nedskräpning.

Källsortera gärna det skräp ni plockar. Förpackningsmaterial (papper, plast, metall och glas) lämnas vid närmaste återvinningsstation. Farligt avfall som exempelvis batterier, sprayburkar och elektronikskrot ska lämnas vid någon av Mivas återvinningscentraler. Farligt avfall får inte läggas i de gula sopsäckarna som vi förser er med.

Pedagogiskt material

För pedagogiskt material, tips och mer inspiration, se Håll Sverige Rents kampanjsida www.hsr.se/vi-haller-rentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där finns bland annat roliga filmer och diplom som kan förgylla skräpplockningen ytterligare.

Anmälan er skola på Håll Sverige Rents kampanjsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Ladda ner informationsbladPDF (pdf, 663.6 kB)
Ladda ner instruktioner inför skräpplockningPDF (pdf, 831.5 kB)

Fyll diskmaskinen

#1 Fyll disk- och tvättmaskinen helt innan den körs.

Fler miljötips