Skräpplockardagarna 2021

Imagebild för skräpplockardagarna

Tack alla ni 3 257 unga skräpplockare! Och tack alla ni förskolor och skolor som skickat in dokumentation på ert skräpplockande! Vi säger också grattis till Gymnasiesärskolan och Sidensjöskolan klass 1-2 som vinner 3 000 kronor vardera.

Varje vår ger sig hundratusentals barn ut och plockar skräp under kampanjen Skräpplockardagarna. Nu är det dags att anmäla sig till årets skräpjakt som riktar sig till förskolor, skolor samt barn- och ungdomsföreningar. Precis som i fjol lottar Miva ut två fina penningpriser bland de skolor som deltar.

Anmäl er skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skräpplock skapar engagemang

Skräpplockardagarna arrangeras av organisationen Håll Sverige Rent och är Sveriges största manifestation mot nedskräpning och för ett skräpfritt Sverige. Kampanjen har inte bara till syfte att tillfälligt göra miljön lite renare, utan för att skapa förståelse och engagemang. Tillsammans lär vi oss om nedskräpningens konsekvenser samtidigt som vi gör våra städer, vår natur och våra vatten lite finare.

Anmäla er innan den 30 april

Under vecka 20 blir det skräpjakt i Örnsköldsviks kommun. Alla förskolor, skolor samt barn- och ungdomsföreningar som anmäler sig innan den 30 april får kostnadsfritt material till skräpplockningen. Håll Sverige Rent bjuder på detta om man anger att man önskar det i samband med anmälan. Materialet skickas från Håll Sverige Rent inom tio dagar. Gör er anmälan på kampanjsidan hsr.se/skrapplockardagarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vinn 3 000 kronor

Miva lottar ut två priser á 3 000 kronor bland de förskolor och skolor som deltar. Allt som krävs är att anmäla skolan på Håll Sverige Rents kampanjsida före den 30 april och skickar in bilder från skräpplockningen. Vinnarna publiceras på Mivas webbplats miva.se/skräpplockäven från och med den 31 maj. Där kan även inskickat material komma att publiceras. Miva har också rätt att använda inskickat material i alla sina olika informationskanaler.

Tänk på att ha vårdnadshavarens godkännande enligt GDPR om ni skickar in bilder där barn medverkar.

Skicka bilderna via e-post till tips@miva.se senast den 28 maj. Vi rekommenderar att ni skickar via wetransfer.com som är en gratistjänst för överföring av stora filer.

Hämtning av säckar

I första hand ska de skolor som deltar lämna de fyllda säckarna tillsammans med sina vanliga hushållssopor, men om ni varit flitiga och säckarna inte får plats erbjuder Miva hämtning. Hör då av er senast den 21 maj till Anna Näsholm Gidlund via e-post anna.nasholm.gidlund@miva.se eller telefon 0660-330 362.

Om skräpplockning

Skräpplockningen är tänkt att genomföras i anslutning till skolgården, förskolan eller i anslutande områden utan trafik, t ex parker och andra grönytor. Tänk på säkerheten!

Källsortera det skräp ni plockar. förpackningsmaterial (papper, plast, metall och glas) lägger ni i första hand i era egna återvinningskärl. I andra hand är vi tacksamma om ni lämnar det vid närmaste återvinningsstation. Farligt avfall får inte läggas i vare sig egna eller de säckar som Håll Sverige Rent tillhandahåller, utan ska lämnas på någon av Mivas återvinningscentraler.

Pedagogiskt material

För pedagogiskt material, tips och mer inspiration, se Håll Sverige Rents kampanjsida hsr.se/skrapplockardagarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där finns bland annat roliga filmer och diplom som kan förgylla skräpplockningen ytterligare. Lycka till!

Anmälan er skola på Håll Sverige Rents kampanjsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ladda ner informationsblad Pdf, 383.7 kB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 383.7 kB)
Ladda ner instruktioner inför skräpplockning Pdf, 537.8 kB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 537.8 kB)

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.

Stoppa droppande kran

#38 En droppande kran gör av med 25 liter vatten per dygn. Genom att byta kranens packning kan man stoppa droppandet.

Fler miljötips