Skräpplockardagarna 2020

Imagebild för skräpplockardagarna

Tack alla ni närmare 4 000 unga skräpplockare! Och tack alla ni förskolor och skolor som skickat in dokumentation på ert skräpplockande! Vi säger grattis till Galaxens förskola och Alneskolan F-4 som vinner 3 000 kronor vardera.

Hittills har vår kommun 3 140 anmälda deltagare i årets skräpjakt, vilket är långt bättre än de senaste åren. Mycket påverkas av Coronakrisen men i nuläget kommer Skräpplockardagarna att genomföras enligt plan. Skulle något annat gälla så meddelar vi det.

Varje vår ger sig hundratusentals barn ut och plockar skräp under kampanjen Skräpplockardagarna. I fjol plockade barnen tillsammans så mycket skräp att det skulle fylla hela 152 lastbilsflak! Nu är det dags att anmäla sig till årets skräpjakt som riktar sig till förskolor, skolor samt barn- och ungdomsföreningar. Missa inte heller Mivas utlottning av två fina penningpriser!

Anmäl er skolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skräpplock skapar engagemang

Skräpplockardagarna arrangeras av organisationen Håll Sverige Rent och är Sveriges största manifestation mot nedskräpning och för ett skräpfritt Sverige. Kampanjen har inte bara till syfte att tillfälligt göra miljön lite renare, utan för att skapa förståelse och engagemang. Tillsammans lär vi oss om nedskräpningens konsekvenser samtidigt som vi gör våra städer, vår natur och våra vatten lite finare.

Anmäla er innan den 24 april

Under vecka 20 blir det skräpjakt i Örnsköldsviks kommun. Alla förskolor, skolor samt barn- och ungdomsföreningar som anmäler sig innan den 24 april får kostnadsfritt material till skräpplockningen. Håll Sverige Rent bjuder på detta om man anger att man önskar det i samband med anmälan. Materialet skickas från Håll Sverige Rent inom tio dagar. Gör er anmälan på kampanjsidan hsr.se/skrapplockardagarnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Viktigt angående beställning och leverans av material
Med anledning av Coronaviruset gör Håll Sverige Rent pausi alla nya beställningar av material tills vidare. Detta på grund av brist på personal som kan ta emot materialet, vilket i sin tur innebär ökade kostnader för att få materialet skickat igen. Om detta innebär stora problem för er, kontakta omgående till spd@hsr.se.

Vinn 3 000 kronor

Miva lottar ut två priser bland de förskolor och skolor som deltar. En förskola respektive en grundskola vinner 3 000 kr vardera. Allt som krävs är att anmäla skolan på Håll Sverige Rents kampanjsida före den 24 april och skickar in ett digitalt material som dokumenterar skräpplockningen. Ni väljer själva i vilken form ni vill dokumentera – text, bild eller film.

Allt inskickat material kommer att publiceras på Mivas webbplats miva.se/skräpplock. Där presenteras även vinnaren från och med den 25 maj. Miva har också rätt att använda inskickat material i alla sina olika informationskanaler.

Tänk på att ha vårdnadshavarens godkännande enligt GDPR om ni skickar in material där barn medverkar på bild.

Skicka materialet via e-post till tips@miva.se senast den 18 maj. Vi rekommenderar att ni skickar via wetransfer.com som är en gratistjänst för överföring av stora filer.

Hämtning av säckar

I första hand ska de skolor som deltar lämna de fyllda säckarna tillsammans med sina vanliga hushållssopor, men om ni varit flitiga och säckarna inte får plats erbjuder Miva hämtning. Hör då av er senast den 15 maj till Anna Näsholm Gidlund via e-post anna.nasholm.gidlund@miva.se eller telefon 0660-330 362.

Om skräpplockning

Skräpplockningen är tänkt att genomföras i anslutning till skolgården, förskolan eller i anslutande områden utan trafik, t ex parker och andra grönytor. Tänk på säkerheten!

Källsortera det skräp ni plockar. Förpackningsmaterial (papper, plast, metall och glas) lägger ni i första hand i era egna återvinningskärl. I andra hand är vi tacksamma om ni lämnar det vid närmaste återvinningsstation. Farligt avfall får inte läggas i vare sig egna eller de säckar som Håll Sverige Rent tillhandahåller, utan ska lämnas på någon av Mivas återvinningscentraler.

Pedagogiskt material

För pedagogiskt material, tips och mer inspiration, se Håll Sverige Rents kampanjsida hsr.se/skrapplockardagarnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där finns bland annat roliga filmer och diplom som kan förgylla skräpplockningen ytterligare. Lycka till!

Anmälan er skola på Håll Sverige Rents kampanjsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Ladda ner informationsbladPDF (pdf, 302 kB)
Ladda ner instruktioner inför skräpplockningPDF (pdf, 590.7 kB)

Handla i lösvikt

#15 Köp varor i lösvikt och slipp onödiga förpackningar. Färre förpackningar blir det också om du väljer att köpa större ekonomiförpackningar.

Fler miljötips