Återbruk och second hand

Figuren Mivo målar en brun träsoffa i olika färger

Det som är skräp för dig är ett fynd för någon annan. Och tvärtom! Det finns många skäl till att både lämna till återbruk och att köpa sådant som andra har tröttnat på. Att ge saker och ting en andra chans är dessutom ett utmärkt sätt att minska avfallsmängderna.

Ge bort saker du inte längre vill ha, ordna en egen garageloppis eller varför inte starta en lånegarderob tillsammans med några vänner? I princip vad som helst kan återbrukas. Möbler, husgeråd och kläder tillhör det vi oftast förknippar med loppis, men glöm inte att böcker, leksaker, verktyg och mycket annat är utmärkta andrahands-prylar.

Tips hur du återanvänder

Bli Miljönär

Anlita och handla hos Miljönär-märkta verksamheter som gör det möjligt att laga, låna och återanvända.

Handla second hand

Oavsett om du vill spara pengar, skydda miljön eller bara älskar unika vintagekläder och inredning är det förnuftigt att handla second hand. Loppis och auktioner kan också vara riktigt guldgruvor.

Bli rik på gamla jeans

Ett enda par jeans som köps begagnade istället för nya sparar 7,8 kg koldioxid och 4 600 liter vatten. De är billigare också. Genom att handla lite smartare blir det plus både för plånboken och för miljön.

Textilindustrin är en av de absolut smutsigaste och så långt det är möjligt ska vi därför använda det vi har och komplettera med second hand.

Ge bort

Ge bort det du tröttnat på till en vän, second hand eller välgörenhet.

Gör matlåda av rester

Ta för vana att alltid portionsberäkna hur mycket mat du ska laga och planera matlagningen så att du kan använda eventuella rester till morgondagens middag eller gör matlådor av överbliven mat. Är det lite för lite kompletterar du med en morot, tomat och/eller ett kokt ägg.

Köp hämtmat i flergångslåda

Med en flergångslåda i väskan är du alltid redo att handla din mat engångsfritt eller ta med resterna när du äter på restaurang och inte orkar äta upp. Varje restaurang bestämmer hur de vill göra, men enligt livsmedelslagen har du rätt att köpa mat i förpackningar som du själv tar med.

Fixa restfest

Om alla bestämmer sig för att en dag i veckan utnyttja rester blir vi inte bara mer kreativa kockar, vi sparar också pengar och gör en stor insats för miljön. Se resterna som en utmaning och en välgärning på samma gång. Bjud på restfest och laga något gott och spännande av rester ur kyl och frys.

Panta

Panta dina flaskor så att de kan användas igen. Igen. Och igen.

Fixa trendigt presentpapper

Använd gamla modemagasin eller tapetrester som trendigt presentpapper.

Putsa skor med nylonstrumpa

Gamla nylonstrumpor är kanonbra för att snabbt putsa upp glansen på skorna.

Städa med tandborsten

Använd din gamla tandborste som liten skurborste att gno med runt kranar och på kakelfogar.

Tygpåse till affären

Ta med tygpåsen till affären eller använd plastkassen flera gånger.

Koka disktrasan

Disktrasan används flitigt i våra hem och håller köket rent när smuts och matrester torkas bort från bord och bänkar. En tumregel är att byta ut disktrasan en gång i veckan, men släng den inte. Det går fint att koka en disktrasa ren och användbar igen.

Lämna till återbruk på våra återvinningscentraler

Möbler, heminredning, cyklar

I vår mottagning för återbruk kan du lämna möbler, heminredning, husgeråd och cyklar så kan det komma till glädje för någon annan.

Mottagningen och hantering av återbruk sköts av Startpunkten. De som deltar i Startpunktens verksamhet ser över och renoverar inlämnade möbler för att sedan sälja dem som "nya" i Startpunktens återvinningsbutik på Sjögatan 5 i Örnsköldsvik.

Tänk på att inte lämna bokhyllor, vävstolar, tjock-TV eller trasiga saker som inte är möbler.

Sport- och fritidsutrustning

Skänk sport- och friluftsutrustning till Fritidsbanken. Det kan vara skidor, skridskor, inlines, flytvästar, tält, bollar av olika slag, klubbor, fiskespön, fotbollsskor, hjälmar, stormkök och mycket mer.

Mottagningen och hanteringen av sport- och fritidsutrustning sköts av Fritidsbanken. På Fritidsbanken kan vem som helst sedan kostnadsfritt låna sport- och friluftsutrustning i 14 dagar. Fritidsbanken finns på Sjögatan 5 i Örnsköldsvik.

Klädinsamling

I PMU:s insamlingsbehållare lämnar du kläder, hemtextil och skor. Helt, rent och förpackat i förslutna påsar.

I dagsläget kan trasig textil inte lämnas för återvinning på en återvinningscentral. Regeringen har nyligen tagit fram ett förslag för att främja återvinning av textil, men något beslut är ännu inte fattat. Miva bevakar självklart frågan och hoppas på ökade möjligheter att kunna återvinna textilavfall i framtiden.

Lastpallar

Återanvändning av helpallar med måtten 1200 x 800 och halvpallar med måtten 800 x 600, exempelvis byggpall, SJ-pall, EUR-pall och engångspall. Även pallkragar. Tänk på att trasiga lastpallar och pallkragar inte ska lämnas här utan kastas i containern Trä.

Hjälpte informationen på sidan dig?