Det här är matavfall

Många tycker det är svårt att veta vad som är matavfall och inte. Här kommer en liten hjälp.

Figuren Mivo gör tummen upp

I brunt kärlet

Matavfall är sådant som blir över då du lagar mat eller har ätit.

I det bruna kärlet lägger du:

  • Matrester (tillagade eller råa)
  • Bröd, kex, kakor och bullar
  • Grönsaker, rotfrukter och frukt
  • Kaffesump och kaffefilter
  • Tesump och tepåsar
  • Ris, mjöl och pasta
  • Ägg och äggskal
  • Skal från skaldjur
  • Mindre ben från kött, fisk och fågel
  • Popcorn, godis och choklad
  • Blommor och blad (inte jord)
Figuren Neggo slår näven i bordet

I grönt kärl

I det gröna kärlet lägger du:

  • Tobak – fimpar och snus
  • Tuggummi
  • Glasspinnar och ätpinnar
  • Vinkorkar och kapsyler
  • Blöjor
  • Bindor och tamponger
  • Tvättlappar och bomullsrondeller
  • Textilier
  • Dammsugarpåsar
  • Damm
  • Kattsand och djurströ
  • Jord, krukväxter och trädgårdsavfall
  • Aska

Använda Mivas papperspåsar

Använd de papperspåsar som Miva tillhandahåller. Plastpåsar och vanliga papperspåsar ställer till problem i rötningsprocessen och ska inte hamna på jordbruksmark. Detsamma gäller andra typer av plastpåsar som marknadsförs som komposterbara eller bioplast. De förstör processen för biogastillverkning och leder till driftstopp då de trasslar in sig i maskindelar.

Gör matavfallet torrare

För att matavfallet ska bli torrare och papperspåsen mer hållbar kan du utan problem även blanda i tidningspapper, hushållspapper, vita/oblekta servetter eller rivna äggkartonger.

Ingen plast!

Det går inte att göra jord av plast! Plast i matavfallet ställer till problem i rötningsprocessen och ska inte hamna på jordbruksmark.

Tips för att minska fukt och lukt

Torrt matavfall och luft runt papperspåsen är viktigt för att slippa fukt och lukt. Se våra tips för hur du minskar risken för obehagliga överraskningar.

Hjälpte informationen på sidan dig?