Lyssna

Vad kan du göra för dricksvattnet

Allt vatten i naturen cirkulerar i ett evigt kretslopp, och kanske är det därför som vi tar det så för givet. Inte minst i ett land som Sverige där vi generellt har mycket bra tillgång till rent, gott dricksvatten. Men just för att vattnet ingår i ett evigt kretslopp, så måste vi också värna vattnet och ta hand om det.

Spola bara ner kiss, bajs och toapapper

Tops och annat skräp hör inte hemma i toaletten. Skräpet orsakar bland annat dyra, besvärliga stopp i pumpstationer och ledningar. Spola absolut inte ner läkemedel eller kemikalier eftersom reningsverken inte kan ta hand om det. Lämna istället läkemedel till apoteken och kemikalier till Må återvinningscentral eller dess mobila variant.

Se vår film och tänk på vad du spolar ner i toan för att bidra till ett renare vatten!

Drick kranvatten

Kranvatten är alltid bättre än vatten på flaska. Det sparar både pengar och miljö. Om du tycker att vanligt kranvatten är tråkigt kan du smaksätta det med frukter och bär eller bubbla till det med en kolsyremaskin.

Överdosera inte tvättmedlet

Överdosera inte tvättmedlet när du tvättar – kolla bruksanvisningen på förpackningen. I vår kommun är vattnet mjukt vilket innebär att du kan tvätta och diska med den lägsta rekommenderade doseringen då tvål, tvätt- och diskmedel löddrar lätt.

Använd tandkräm och deodorant utan triclosan

Triclosan är ett antibakteriellt ämne som avloppsreningsverken inte klarar av att rena. Tomma tandkrämstuber ska återvinnas och sorteras som plastförpackning.

Allväderskläder utan polyfluorerande impregneringsmedel

Allväderskläder, som har en smuts- och vattenavvisande yta på textilen, kan innehålla fluorerade miljögifter. Fråga butiken efter allväderskläder och skor som inte innehåller polyfluorerade impregneringsmedel.

Inga miljöfarliga ämnen i avloppet

Häll inte målarfärg, kemikalier, lösningsmedel eller läkemedel i avloppet. De kan innehålla ämnen som tar död på de goda bakterierna som hjälper oss att rena avloppsvattnet. Farligt avfall ska lämnas till Må återvinningscentral eller dess mobila variant.

Mediciner till apoteket

Lämna gamla och oanvända mediciner till apoteken.

Skräp till papperskorgen

Listan kan göras lång över sådant som inte ska spolas ner i avloppet, utan slängas i papperskorgen. Några vardagliga exempel är tops, hår, tandtrådstrassel, godispapper, tuggummi, cigaretter och snus.

Farligt avfall till återvinningscentral

Må återvinningscentral och dess mobila variant tar hand om det avloppsverken och naturen inte kan. Det viktigaste du kan göra för vårt vatten och vår miljö är att se till att inget av ditt farliga avfall hamnar i avloppet eller i sopkärlet. Nagellack, aceton, hårspray, olja, färg och lösningsmedel är bara några exempel på vad som ska lämnas till en återvinningscentral.

Avloppet är ingen papperskorg

Sidan publicerad 2017-11-08

Vanliga frågor

Är dricksvattnet helt fritt från bakterier?
Läs svaret här

Tandkräm utan triclosan

#19 Köp tandkräm utan triclosan. Triclosan är ett bakteriedödande medel som bland annat tillsätts i tandkräm. Detta är oftast onödigt och triclosan kan anrikas i miljön och skada både människor och natur. Triclosan kan även förekomma i exempelvis deodoranter, tvål, tandkräm och rengöringsmedel.

Fler miljötips