Artikeln publicerades 5 september 2017

Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.

Express-panta på Må återvinningscentral

Nu kan Miva erbjuda sina kunder att panta burkar och PET-flaskor på Må återvinningscentral. Returpack/Pantamera har tagit fram en helt ny typ av pantautomat som ska underlätta för den som vill panta mycket på en gång. Lördagen 9 september invigs den nya storpantarautomaten ”Pantamera Express” på Må återvinningscentral.

Pressen bjuds in att delta vid testkörningen av storpantarautomaten på Må torsdag den 7 september kl. 11.00. Invigningen av den nya "Pantamera Express" på Må sker lördag den 9 september mellan kl. 10.00 och 14.00.

Den nya pantautomaten är särskilt framtagen för att underlätta för storpantaren. Istället för att panta varje burk och PET-flaska för sig, går det att hälla förpackningarna direkt ner i ett fack. Det är smidigt och nästintill kladdfritt. Maskinen sorterar och räknar panten, vilket går fort då kapaciteten är ungefär 100 förpackningar på ett par minuter. När det är klart får pantaren välja mellan olika utbetalningslösningar.

- Vi arbetar som alltid för att göra det lätt att göra rätt och är glada att kunna erbjuda den här servicen för våra kunder. Det är många som kommer till återvinningscentralen och genom att göra det enkelt och smidigt att panta sina burkar och PET-flaskor när man är på Må är förhoppningen att pantningen och återvinningen ska öka, säger Åsa Möller, avdelningschef för Avfall och återvinning.

Panta ihop till en dricksvattenbrunn

Pantaren kan välja mellan att få panten utbetald till sitt PayPal-konto eller via ClearOn betalcheckar, som det går att handla för i de allra flesta dagligvarubutiker. Dessutom går det att välja att skänka sina pantpengar till välgörande ändamål. På Må återvinningscentral går det att skänka sin gåvopant till bland annat Hoppets Stjärna. Pengarna går till organisationens arbete med att borra brunnar på Haiti och den som väljer det alternativet bidrar till en ny dricksvattenbrunn.

- Vi är så glada och tacksamma över att få vara förmånstagare för den här kreativa satsningen, säger Hoppets Stjärnas verksamhetschef Ulrika Kallin. De pengar som samlas in går oavkortat till våra brunnsprojekt i Haiti som ger landsbygdens familjer tillgång till rent dricksvatten. Det är en överlevnadsfråga för dem och en nyckel till utveckling i landet. Mivas initiativ är inspirerande och det känns extra roligt att få samarbeta med en lokal aktör här i våra egna hemtrakter. Nu hoppas vi att vi får in 60 000 kr på ett år. Det skulle i så fall täcka kostnaderna för en ny brunn.

Ett sätt att öka tillgängligheten

Med Pantamera Express ökar möjligheten att återvinna pant på bästa sätt.

- Nu har vi hittat ytterligare ett smart sätt att panta på och hoppas att ännu fler kommer panta mera. Att samarbeta med återvinningscentraler känns självklart. Hit kommer man för att återvinna och många har efterfrågat att även kunna panta sina flaskor och burkar där, säger Carita Classon, ansvarig produktchef på Returpack/Pantamera.

Pantautomaten i Örnsköldsvik är den 21:a Pantamera Express i landet.

För mer information

Åsa Möller, avdelningschef Avfall och återvinning, Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB, asa.moller@miva.se, 0660-330 351

Jennie Högström, kommunikationsansvarig, Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB jennie.hogstrom@miva.se, 0660-330 321

Carita Classon, produktchef på Pantamera/Returpack, carita.classon@returpack.se, 0708-71 75 80

Ulrika Kallin, verksamhetschef Hoppets Stjärna, ulrika.kallin@starofhope.org, 070-270 94 99

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB – Miva – är ett helägt kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Vi producerar, distribuerar och säljer dricksvatten samt tar hand om och renar avloppsvatten. Vi ansvarar även för att samla in, behandla och transportera bort kommunens hushållsavfall. Miva har drygt 100 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Fakta om Hoppets Stjärna

Hoppets Stjärna, grundat 1970, är en norrländsk hjälporganisation med 90-konto och barnen i fokus. I Haiti, de amerikanska kontinenternas fattigaste land, sker bland annat brunnsborrningsprojekt för att förse landsbygdens familjer med rent dricksvatten.

Fakta om Pantamera

Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Pantamera arbetar för att säkra ett effektivt, hållbart och tillgängligt pantsystem. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Här tar de varje år emot över 1,6 miljarder burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50 % av Sveriges Bryggerier AB, till 25 % av Svensk Dagligvaruhandel och till 25 % av Livsmedelshandlarna.

Hjälpte informationen på sidan dig?