Artikeln publicerades 8 mars 2024

Bytte globalt företag mot en superlokal vattenproducent

För drygt ett år sedan lämnade hon ett globalt företag för en tjänst som produktionschef på superlokala Miva. Ett beslut hon inte ångrar och som fått henne att inse vad samarbete innebär i en bransch som inte är konkurrensutsatt.

Vi möter Fabienne Michel på Mivas va-central, som varit hennes arbetsplats i drygt ett år. Här finns all hennes personal med ansvar för produktion och distribution av dricksvatten samt för att omhänderta och rena avloppsvattnet.

– Jag trivs jättebra! För mig är det viktigt med utmaningar och att jag får arbeta med det jag tycker är intressant, utvecklande och betydelsefullt. Allt det får jag här, säger Fabienne.

Bidrar till ett hållbart samhälle

Fabienne förklarar, att hon privat ägnar mycket tid i naturen och till olika friluftsaktiviteter. Hon värnar om miljön och känner att hon med sin roll på Miva är med och bidrar till ett mer hållbart samhälle.

– Vatten är det viktigaste livsmedlet som finns och som det tyvärr är lätt att ta för givet. Utan vatten är vi bokstavligen ingenting.

Närbild på en glad kvinna i långt hår som sitter i en bil med dörren öpppen iklädd varselkläder

Förutom att bidra till ett mer hållbart samhälle har Fabienne också slagits över den generositet som råder inom branschen.

– Eftersom jag tidigare jobbat inom den privata sektorn så överraskades jag tidigt av vilka fina och givande samarbeten som är möjliga i en bransch utan konkurrens. Det är ett otroligt erfarenhetsutbyte inom branschen där man möts av så mycket yrkesstolthet, kunnande och engagemang. Jag är så tacksam över vårt team med engagerade och yrkeskunniga medarbetare.

Ser människan utifrån sina kompetenser

Både på Miva och i sitt tidigare arbete har Fabienne varit chef på en mansdominerad arbetsplats. Något hon knappt reflekterat över.

– Jag ser människan i sin helhet utifrån sina kompetenser och förmågor. Det viktigaste är att man bemöter varandra med respekt. Sedan kanske det blev extra naturligt för mig att arbeta inom en mansdominerad bransch, efter att ha gått teknisk inriktning på gymnasiet som en av få tjejer, följt av universitetsstudier inom maskinteknik där endast 7 procent av studenterna var kvinnor.

Redan en kort tid efter att Fabienne kommit på plats började superlativen om henne som chef och ledare cirkulera runt om i organisationen. Hur lyckas man med det?

– Jag tycker det är viktigt att vara intresserad över enhetsgränser och öppen för att lära sig nytt. Det har jag prioriterat under mitt första år på Miva och det har varit otroligt lärorikt att vara med ute i verksamheten. Fortfarande försöker jag planera in sådana besök.

Ett tydligt, motiverande och inkluderande ledarskap

– Som chef tycker jag också att det är viktigt att ta sig tid för att vara närvarande och lyssna, att skapa delaktighet och att ge återkoppling. Utöver det är tydlighet något som jag värdesätter och som jag försöker efterleva i mitt ledarskap.

Fabiennes ledarfilosofi handlar alltså om ett tydligt, motiverande och inkluderande ledarskap. Konkret att visa uppskattning och skapa delaktighet bland medarbetarna.

– Sedan brukar man säga att man kommer långt med en positiv inställning, säger Fabienne med sitt smittande skratt.

Hjälpte informationen på sidan dig?