Artikeln publicerades 1 november 2022

Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.

Justerade taxor för 2023

Anläggningsarbete i gata med avspärrning och flera grävfordon

Kommunfullmäktige beslutade den 31 oktober om justerade taxor för både vatten och avlopp samt avfall och slam. Det rådande världsläget med bland annat räntehöjningar och ökade kostnader för material, energi och bränsle ligger till grund för kommande taxehöjningar.

Brukningsavgiften för kommunalt va höjs 76 kronor per månad

Brukningsavgiften är den fasta och rörliga avgift som fastighetsägare med kommunalt va betalar för de vatten- och avloppstjänster som de får tillgång till. Brukningsavgiften för en schablonfamilj i villa höjs med cirka 8 procent vilket motsvarar 76 kronor per månad.

- Avgifterna behöver anpassas efter kostnader och aktuella förutsättningar. För närvarande domineras dessa av det rådande världsläget och gör att vi liksom många andra verksamheter brottas med bland annat räntehöjningar och ökade kostnader för material, energi och bränsle. Vi har ett viktigt och långsiktigt uppdrag och omfattande investeringsbehov. Just nu gör vi stora investeringar där ett exempel är att vi snart inviger ett nytt modernt vattenverk för centralorten. Därtill har vi fortsatt stora utmaningar i att rusta vårt ledningsnät och våra anläggningar, säger Mivas vd John Eriksson.

Justering av avgiften för nyanslutning

Inför 2023 höjs anläggningsavgiften med 2 procent. Detta på grund av en hög inflation och ökade materialkostnader.

Anläggningsavgiften är en engångskostnad när du ansluter din fastighet till kommunalt vatten och avlopp.

För en tomt på 1 500 kvm med ett bostadshus och anslutning till vatten och spillvatten uppgår anläggningsavgiften till 191 355 kronor att jämföra med 187 600 kronor året innan.

Avfall och slam 19 kronor dyrare per månad

Taxan för avfall höjs med 11 procent. För en schablonfamilj i villa som sorterar sitt matavfall separat motsvarar det en ökning med cirka 19 kronor i månaden.

Orsakerna till höjningen förutom utökad service som exempelvis Lämna själv-kort är ökade kostnader för energiåtervinning genom förbränning och nytt entreprenadavtal med ökade kostnader för insamling av mat- och restavfall.

Taxan för slamtömning justeras med 7 procent.

Orsaken till höjningen är kraftigt höjt entreprenadavtal för slamtömning.

Justering från 1 januari 2023

Efter att protokollet från kommunfullmäktige offentliggjorts inträder en laglighetsprövningsperiod enligt Kommunallagen som är tre veckor lång. Först därefter kan den nya taxan börja gälla. Ny taxa för vatten och avlopp samt avfall och slam gäller därför från 1 januari 2023.

Din nya avgift för vatten och avlopp - så har vi räknat

Exempel brukningsavgift en- och tvåfamiljshus
En schablonfamilj med 2,2 personer boende i villa i Örnsköldsvik med anslutning av vatten och avlopp till det kommunala va-nätet förbrukar 150 kubikmeter vatten per år (typhus A enligt Svenskt Vatten). Priset för detta uppgår under 2023 till cirka 1 096 kr/månad att jämföra med cirka 1 020 kr/månad för 2022. En ökning med cirka 76 kr/månad.

Exempel brukningsavgift flerfamiljshus
En schablonfamilj med 1,5 personer boende i lägenhet i Örnsköldsvik med anslutning av vat-ten och avlopp till det kommunala va-nätet förbrukar 133 kubikmeter vatten per år (typhus B enligt Svenskt Vatten). Priset för detta uppgår under 2023 till cirka 655 kr/månad att jämföra med cirka 604 kr/månad för 2022. En ökning med cirka 51 kr/månad.

Din nya avgift för sophämtning och återvinningscentraler - så har vi räknat

Exempel en- och tvåfamiljshus
För en schablonfamilj (2,2 personer) boende i villa i Örnsköldsvik som inte sorterar ut matavfallet i brunt kärl kastar 334 kg mat- och restavfall och ställer ut kärlet cirka 14 gånger per år. Priset för detta uppgår under 2023 till cirka 279 kr/månad att jämföra med cirka 251 kr/månad för 2022. En ökning med cirka 28 kr/månad. För en familj som sorterar ut matavfallet i brunt kärl motsvarar ökningen cirka 19 kr/månad.

Exempel flerfamiljshus
För en schablonfamilj (1,5 personer) boende i lägenhet i Örnsköldsvik som inte sorterar ut matavfallet i brunt kärl kastar 228 kg mat- och restavfall. Priset för detta uppgår under 2023 till cirka 158 kr/månad att jämföra med cirka 143 kr/månad för 2022. En ökning med cirka 16 kr/månad. För en familj som sorterar ut matavfallet i brunt kärl motsvarar ökningen cirka 10 kronor per månad.

Hjälpte informationen på sidan dig?