Artikeln publicerades 28 september 2020

Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.

Här föreslås kommunalt vatten och avlopp byggas ut

När fler bosätter sig permanent i tidigare sommarstugeområden ökar kraven på en effektiv och hållbar va-försörjning. Nu har ett förslag tagits fram som rekommenderar vilka områden som först kommer att få tillgång till kommunalt vatten och avlopp.

Kommunen är enligt lag skyldiga att ordna kommunalt vatten och avlopp om det behövs för att skydda människors hälsa och miljön. När Örnsköldsviks kommun tog fram en långsiktig va-plan för va-försörjningen 2017 identifierades åtta områden som var i behov av kommunalt vatten och avlopp. Identifierade åtta områden i bokstavsordning och inte prioriteringsordning: Backsjöänget, Fjärdänget, Gullvik, Hornön, Högbyn, Måle, Nyänget och Nötbolandet.

Under 2018 har kommunen och Miva tillsammans genomfört kompletterande undersökningar för att avgöra i vilka områden behovet är störst och där va-nätet bör byggas ut först. Under hösten 2020 går ett förslag om utbyggnadsordning upp för politisk beredning i kommunfullmäktige. I underlaget till förslaget har tre områden identifierats utifrån den metod som utarbetades i kommunens va-plan. Dessa tre områden är: Nyänget/Paddal, Fjärdänget/Idbyn och Gullvik.

Innan utbyggnaden kan påbörjas i respektive område fattas beslut av kommunfullmäktige om utökande av verksamhetsområde, där det framgår vilka vattentjänster som ska byggas ut och vilka fastigheter som omfattas. Fastighetsägarens egen utbyggnad och anslutning blir aktuell först när Miva byggt de kommunala ledningarna.

Kontaktperson för förslag till utbyggnadsordning

Mattias Morin, Verksamhetsansvarig samhällsplanerare, Tillväxtavdelningen, Örnsköldsviks kommun
E-post: mattias.morin@ornskoldsvik.se
Telefon: 0660-889 54

Hjälpte informationen på sidan dig?