Artikeln publicerades 5 december 2019

Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.

Miljösmarta julklappstips

Varje år köper vi julklappar för miljarder. Men behöver vi verkligen fler prylar i våra liv? Satsa istället på alternativa julklappar. Presenter som många gånger uppskattas mer än ytterligare en pryl.

Så skippa både julklappsångest och nytillverkade prylar i år. Med lite fantasi kommer du garanterat att hitta den perfekta julklappen till dina nära och kära!

Mivos 3 tips på alternativa julklappar

  • Ge bort abonnemang på produkter som distribueras digitalt och som därför spar på miljön. Exempelvis en prenumeration på ljudböcker, tidningar, filmer, musik eller spel.
  • Att få hemgjorda julklappar uppskattas ofta av den som inte har tid att laga och pyssla själv. Det kan vara allt från mat, godis och
    kryddor till en... mobillåda.
  • Ge bort personliga presentkort istället för ett vanligt presentkort. Det kan vara allt från saker som spar mottagarens tid, exempelvis hjälp i trädgården, städhjälp, en god middag till en heldag på museum. Att ge bort tid och upplevelser tillsammans uppskattas av allt fler i tider när skärmtid tar över allt mer av vår gemensamma tid.

Så satsa på att ge varandra miljösmarta julklappar som ger så mycket mer än bara klappen. Presenter som minskar belastningen på jordens resurser och som dessutom minskar avfallsmängderna. God jul!

Miljönär-shoppa

Tips på var du hittar Miljönär-vänliga klappar i vårt område hittar du på vår webbplats miva.se/miljönär.

Här kan du Miljönär-shoppa[LÄNKMÅL SAKNAS]

Fler hållbara jultips

Men julen är inte bara julklappar. Vi lägger massor av pengar på mycket annat också. Och tyvärr är det en stor del som åker i soporna eller förpassas till en slumrade tillvaro i en mörk garderob. Miva ger dig tipsen för att fira en mer hållbar jul. Och tänk på att även om du bara väljer att följa något av råden är det steg i rätt riktning.

Panten

Kom ihåg att återvinna burkar och flaskor. Det gör du riktigt enkelt och snabbt på Må återvinningscentral. I vår storpantarmaskin behöver du inte röra burkarna och flaskorna, utan häller dem direkt i maskinen. Du kan välja mellan att få en värdecheck som du kan handla för i de flesta matbutiker, få pengarna insatta på ditt PayPal-konto eller skänka pengarna till välgörenhet.

På Må kan du välja att skänka dina pengar till Håll Sverige Rent, Barncancerfonden, Unicef eller den lokala organisationen Hoppets Stjärna. Miva samarbetar med Hoppets Stjärna och väljer du det gåvoalternativet är du med och bidrar till en ny dricksvattenbrunn på Haiti.

Så sorterar du julsoporna

Hjälpte informationen på sidan dig?