Artikeln publicerades 18 november 2014

Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.

Världstoalettdagen 19 november: Kadmium nog att förstöra Bysjön

Imorgon den 19 november är det Världstoalettdagen. 2,5 miljarder människor saknar fortfarande tillgång till toalett. I Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men vi är dåliga på att ta hand om vårt avloppssystem. Varje år hamnar 60 ton skräp och omfattande mängder kemikalier i vårt avlopp, bland annat 800 gram kadmium – vilket skulle vara tillräckligt mycket för att förstöra nästan hela Bysjön i Sidensjö.

Ingen målarfärg i avloppet! Målarfärg är en besvärlig källa till de kemikalier som spolas ner i våra toaletter och avlopp.

– All färg, även miljömärkt och vattenbaserad färg, ska lämnas som farligt avfall på en återvinningscentral. Det gäller även det lösningsmedel som du har tvättat dina penslar med, säger Ulrica Almén, funktionsledare för miljö på Miva. Torra och urskrapade målarburkar kan man däremot sortera som förpackning på en återvinningsstation.

En riktig bov bland färgerna är hobby- och konstnärsfärger i gula och röda nyanser, som fortfarande idag kan innehålla mycket höga halter kadmium. Tungmetallen är skadlig för miljön och redan vid låga doser utgör kadmium en hälsorisk. En smal produktgrupp som inte kan göra någon skada kanske du tänker? Inte alls, säger vi. Örnsköldsviks tre största reningsverk får årligen in 800 gram kadmium. Om den mängden hamnade i naturen skulle det vara tillräckligt för att förstöra nästan hela Bysjön i Sidensjö, som innehåller 10 000 000 kubikmeter vatten.

– Att spola ner färg är lika dåligt för miljön som att slänga batterier i sitt matavfall. Men det är lätt att göra rätt – spola aldrig ner färgrester och köp aldrig färg med kadmium. Det finns alternativ. Välj hobby- och konstnärsfärg som är märkta med ”hue”, ”sub” eller ”imit”, de är garanterat kadmiumfria, säger Ulrica Almén.

Tips för penseltvätt

Lösningsmedelsbaserad färg: Stryk av det mesta av färgen från penseln på ett papper och doppa penseln i en burk med penseltvätt, lacknafta eller dylikt. Behåll penseltvätten i burken med locket på för att använda flera gånger. När den har blivit alltför smutsig lämnar du den till en återvinningscentral.

Vattenbaserad färg: Stryk av så mycket som möjligt av färgen från penslar och rullar på tidnings- eller täckpapper. Pappret med färg lägger du bland hushållssoporna. Tvätta sedan penslarna med en omgång vatten i en burk. Därefter kan du skölja penseln under kranen. Låt burken med vatten stå några dagar så färgresterna sjunker till botten och häll sedan försiktigt av den klara vattenfasen. Lämna färgslammet till en återvinningscentral.

Läs mer om Skitgalleriet och Mitt Vatten Länk till annan webbplats.
Läs mer om farligt avfall[LÄNKMÅL SAKNAS]

För mer information

Ulrica Almén, funktionsledare miljö, Miva
ulrica.almen@miva.se, 0660-330 352

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Bolaget tog över verksamheten från Tekniska kontoret den 1 januari 2009. Miva har drygt 100 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Fakta om Mitt Vatten

Mitt Vatten är en gemensam satsning av alla landets 290 vattentjänstverksamheter i Sverige. Syftet är att informera och uppmärksamma allmänheten om vikten av att ta hand om vårt vatten.

För mer information om Mitt Vatten eller Kretsloppstävlingen kontakta:
Kristina Melander, projektledare Mitt Vatten, Svenskt Vatten
kristina.melander@svensktvatten.se, 070-240 88 47

Fakta om Svenskt Vatten

Svenskt Vatten, som står bakom Mitt Vatten, är branschorganisationen för Sveriges kommunala vatten- och avloppsverksamhet. Samtliga 290 kommunala VA-huvudmän är medlemmar. Organisationen hjälper medlemmarna med tekniska, administrativa och ekonomiska frågor som rör vattentjänster. Svenskt Vatten verkar även för att allmänheten ska få en ökad insikt i sin egen roll i vattnets kretslopp, och förstå vilken viktig roll vattentjänstföretagen spelar för en hållbar utveckling med friskt vatten, rena sjöar och hav.

Hjälpte informationen på sidan dig?