Artikeln publicerades 26 maj 2014

Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.

Tack för senast!

Tack alla ni drygt 350 personer som kom till vår familjedag i försommargrönskan vid Bodums avloppsreningsverk i lördags. Vi uppskattade att få träffa er, presenterna vår verksamhet och svara på era frågor.
– Kul att så många prioriterade vattnet och ett besök på ett avloppsreningsverk en solig lördag i maj. Extra roligt att det blev en familjedag som vi hade hoppats. När nog hälften av alla besökare har varit under 15 år, säger Lars Westberg som är kommunikationsansvarig på Miva.

Godast vattnet finns i Arnäsvall

Under dagen korades även vinnaren i tävlingen "Ö-viks goaste dricksvatten". Tio deltagare som gått vidare till finalen levererade stolt sina vatten inför juryns provsmakning kl 13. Det var vatten från Arnäsvall, Bergom, Grindnäset, Hattsjö, Hjälta, Myckelgensjö, Sunnansjö, Åsliden, Örnsköldsvik och Överbilla. Sammantaget två vatten från kommunala vattenledningar och åtta vatten från enskilda brunnar eller kallkällor.

Det vatten som juryn fann godast visade sig vara ett kommunalt vatten från Arnäsvall. – Ett angenämnt vatten som jag gärna skulle vilja dricka en hel flaska av, sa juryns ordförande Richard Norberg när han lämnade juryns motivering.

Glad vinnare blev därför Liselotte Pettersson som förutom äran att ha Ö-viks godaste dricksvatten också fick en iPad mini.

Juryn, som i övrigt bestod av biolog Thomas Birkö och Mivas enhetschef Birgitta Eriksson, var dock överens om att det var en svår utmaning att kora en segrare och att samtliga tävlingsbidrag var mycket rena, klara och utan lukt. Ett bevis på att vi genomgående har ett bra vatten i vår kommun.

– Otroligt roligt att så många visat intresse för den här tävlingen och skickat in sina nomineringar. Det visar att vårt livsviktiga vatten engagerar, sa Mivas ordförande Agneta Lundberg i samband med prisutdelningen.

Kuggfrågan kuggade flest

Informationsutställning om hur vatten produceras och renas lockade också många. I anslutning till den fanns också en tipspromenad med ett tydligt vattentema. Den fråga som visade sig vara svårast var den om hur långt vattenledningsnät som finns i Örnsköldsviks kommun. Rätt svar är 102 mil, vilket många hade blandat ihop med ledningsnätets totala längd (vatten+avlopp) som är 182 mil. Merparten prickade däremot in priset för en liter kranvatten i Örnsköldsvik som inklusive grundavgift är 3 öre. Med tanke på det varma vädret var det förstås extra roligt att dagen till ära kunna bjuda alla besökare på en flaska kranvatten.

Vi tackar alla som deltog i vår tipspromenad och skickar ett presentkort med ett spa-paket för 1 person på Paradiset till:

  • Ville J Westin
  • Ellen Hagelberg
  • Johanna Häggström

Mitt vatten är ditt vatten

Varje timme fanns möjlighet att följa med på en guidad rundtur i reningsverket och med egna ögon se hur avloppsvattnet renas. Sammanlagt blev det fem minst sagt välbesökta rundvandringar.
– Det är jättemycket bajs där inne! Man kan nästan bada i det. Fast det får man ju inte. Bajset åker liksom rtunt där inne och så är det små husdjur som är så små att man inte kan klappa på dom som äter upp allt det farliga i bajset, förklarade 5-årige Samuel mycket träffsäkert reningsprocessen.

Mivas va-dag i lördags var en del i den nationella satsning som görs för att uppmärksamma vårt dricksvatten. I kampanjen som går under namnet "Mitt vatten" deltar alla som producerar och levererar dricksvatten i Sverige. Syftet är att öka förståelsen för att tillgång rent vatten inte gör sig själv och att reinvesteringar måste få kosta om vi ska ha tillgång till rent vatten i framtiden. Kampanjen pågår under tre år fram till 2016.

Stort tack till dig som besökte oss, och som vanligt välkommen att kontakta vår kundservice vid minsta fråga eller fundering.

Se mer bild från Va-dag på vår Facebook-sida Länk till annan webbplats.

Läs mer om vatten och avlopp[LÄNKMÅL SAKNAS]

Hjälpte informationen på sidan dig?