Lyssna

Vad är matavfall?

Matavfall är sådant som blir över då du lagar mat eller har ätit. Exempel på matavfall är matrester (tillagade eller råa); bröd, kex, kakor och bullar; grönsaker, rotfrukter och frukt; kaffesump och kaffefilter; tesump och tepåsar; ris, mjöl och pasta; ägg och äggskal; skal från skaldjur; mindre ben från kött, fisk, fågel; popcorn, godis och choklad; blommor och blad (inte jord).

För att matavfallet ska bli torrare och papperspåsen mer hållbar kan du utan problem blanda i tidningspapper, vita och oblekta servetter/hushållspapper eller rivna äggkartonger.

Färgade servetter och hushållspapper lägger du bland övrigt restavfall, eftersom färgerna innehåller mycket tillsatser som man vill undvika i rötningen av matavfallet.

Sidan publicerad 2015-01-28

Vanliga frågor

Varför ska jag inte lägga kuvert i pappersinsamlingen?
Läs svaret här

Lägsta dosering på tvätt- och diskmedel

#3 I vår kommun är vattnet mjukt. Därför kan du använda den lägsta doseringen då tvätt- och diskmedel löddrar lätt.

Fler miljötips