Lyssna

Börja sortera matavfall

Rester, rens och skal är inte värdelöst skräp! Det innehåller näring och energi som vi kan ta tillvara. Drygt hälften av Sveriges kommuner erbjuder separat insamling av matavfall och nu är det möjligt även i Örnsköldsvik. Var femte person som skaffat ett brunt kärl för matavfall säger dessutom att de blivit bättre på att köpa rätt mängder och därför slänger mindre sedan de började sortera matavfall.

Det är frivilligt att sortera ut sitt matavfall, men en miljöstyrande taxa tillämpas för att motivera dig som kund att välja det alternativet. Taxan i sin helhet hittar du längre ner på sidan.

Vill du börja sortera ditt matavfall separat?

Det är frivilligt att sortera ut matavfallet separat och därför krävs ett aktivt val av dig som kund. Men allt som krävs är att du kontaktar vår kundservice, så levererar vi ditt bruna kärl inom kort och du kan komma igång med återvinningen av ditt matavfall. Det gäller såklart även dig som som ångrat ditt tidigare val.

Ladda ner informationsmaterial om separat insamling av matavfall
De flesta informationsblad, foldrar och affischer kan även beställas som trycksaker via vår kundservice.

Se hur enkelt det är och vilken nytta det gör

Titta på vår film för att se hur enkelt det är att sortera sitt matavfall separat, men också matavfallets väg från bord tillbaka till jord.

Fullständig taxa för hushållsavfall

Här kan du ladda ner det kompletta taxedokumentet med samtliga avgifter och villkor.

Sidan publicerad 2016-10-26

Vanliga frågor

Kan det uppstå lukt från matavfallet i köket och ute vid sopkärlet?
Läs svaret här

Fyll diskmaskinen

#1 Fyll disk- och tvättmaskinen helt innan den körs.

Fler miljötips