Lyssna

Glasförpackningar

Illustration glasförpackningar
Illustration glasförpackningar

Mivas symbol för glasförpackningar och Förpacknings- och Tidningsinsamlingens symboler för färgat respektive ofärgat glas.

Det här är glasförpackningar

Exempelvis flaskor och burkar av färgat och ofärgat glas.

Men inte det här

Dryckesflaskor 33 cl och 50 cl (pantas i butik), olika typer av ljuskällor (sorteras som elektronikavfall på en återvinningscentral), porslin (sorteras som porslin på en återvinningscentral).

Tänk på!

  • Tänk på att färgat och ofärgat glas sorteras var för sig. Då kan glaset användas för att göra nytt glas. Det är också viktigt att det bara är förpackningar av glas som lämnas i insamlingen, annars försämras kvaliteten på det nya glaset som inte heller blir lika starkt.
  • Ta av skruvkorkar och kapsyler av plast, och metall och lägg dem i respektive insamlingsbehållare.

Här kan du lämna glasförpackningar

Vad händer sen?

Glasförpackningar och andra hushållsförpackningar omfattas av producentansvaret där FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, ansvarar för insamlingen. Allt glas som samlas in i Sverige transporteras till Svensk GlasÅtervinning i Hammar. Cirka 40 % blir nya flaskor och resterande del blir bland annat byggnadsisolering.
Se FTIs film om vad som händer med glasförpackningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Läs mer om producentansvar

Sidan publicerad 2016-11-24

Vanliga frågor

Hur ofta kommer det bruna kärlet för matavfall att tömmas?
Läs svaret här

Lukta och smaka först

#8 10-20 procent av alla inköpta livsmedel slängs helt i onödan, vilket är ett slöseri som kostar ett genomsnittligt hushåll omkring 5 300 kronor om året. De pengarna kan du göra annat för om du vågar lukta och smaka på mat du överväger att slänga.

Fler miljötips