Lyssna

Second hand

Bild på second hand plagg

Handla second hand

Det finns många olika skäl till att handla i andrahandsbutiker, så kallad second hand, istället för i detaljhandeln. Oavsett om du vill spara pengar, skydda miljön eller bara älskar unika vintagekläder och inredning är det förnuftigt att handla second hand. Här har vi samlat några anledningar:

  • Förebygga avfall - begagnat som återanvänds hjälper till att minska den globala uppvärmningen.
  • Minskad miljöpåverkan - att återanvända saker innebär att det inte behöver tillverkas lika mycket nya produkter, vilket minskar miljöpåverkan.
  • Billigare varor - ett plagg eller vara i en secondhand-butik kostar en bråkdel av det ursprungliga nypriset. Dessutom är det oftast bättre kvalitet.
  • Spännande - sortimentet går aldrig att förutse, vilket gör inköpen både roliga och spännande.
  • Annorlunda - i sortimentet går det at hitta varor som är lite annorlunda än det som säljs i detaljhandeln, vilket är bra om man vill sticka ut lite.

Lämna till second hand

Mycket behöver inte kastas bara för att du tröttnat på det. Ge bort det saker du inte längre vill ha till en vän eller lämna till en secon hand-butik eller loppis. Sedan kan du såklart alltid ordna en egen garageloppis eller varför inte starta en lånegarderob tillsammans med några vänner?

I princip vad som helst kan lämnas till second hand eller loppis. Möbler, husgeråd och kläder tillhör det vi vanligast förknippar med loppis, men glöm inte att böcker, leksaker, verktyg och mycket annat kan få nytt liv hos en ny ägare.

Kläder kan också skänkas till välgörenhet till någon av de organisationer som arbetar med sådant. Svensken skäner varje år cirka 3 kilo kläder och hemtextil till välgörenhet, men samtidigt slänger vi ytterligare cirka 8 kilo bland hushållsavfallet. Det innebär sammantaget att vi bränner upp cirka 70 000 ton textil varje år. Istället för att de kan komma till användning.

Vilka second hand-affärer som finns i Örnsköldsvik hittar du via sökfunktioner på nätet. På Må återvinningscentral kan du även lämna kläder, skor, accessoarer och hemtextil i Myrornas insamlingsbehållare.

Sidan publicerad 2017-02-20

Vanliga frågor

Varför erbjuds separat insamling av matavfall?
Läs svaret här

Lukta och smaka först

#8 10-20 procent av alla inköpta livsmedel slängs helt i onödan, vilket är ett slöseri som kostar ett genomsnittligt hushåll omkring 5 300 kronor om året. De pengarna kan du göra annat för om du vågar lukta och smaka på mat du överväger att slänga.

Fler miljötips