Lyssna

Vi Håller Rent - Delta i årets skräpjakt

Imagebild för skräpplockardagarna

Nu är det dags att anmäla sig till årets "Vi Håller Rent". Organisationen Håll Sverige Rent står bakom den årliga kampanjen som också är Sveriges största manifestation mot nedskräpning och för ett skräpfritt Sverige. Alla är välkomna att delta utifrån sina förutsättningar, men eftersom barn och elever är de flitigaste deltagarna vill Miva underlätta för de förskolor och skolor som deltar i manifestationen.

Skräpplock skapar engagemang

"Vi Håller Rent" som tidigare kallades skräpplockardagarna arrangeras inte bara för att tillfälligt göra miljön lite renare, utan för att skapa förståelse och engagemang. Genom att se skräpet och effekten av även de små skräpföremålen så skapas engagemang. Många som plockar skräp visar samtidigt omvärld och beslutsfattare att nedskräpningen är en viktig fråga.

Anmäl er innan den 22 april

Under vecka 22 anordnas den årliga skräpjakten i Örnsköldsviks kommun. Håll Sverige Rent erbjuder gratis sopsäckar och spel till alla som anmäler sig före den 22 april på kampanjsidan www.hsr.se/vi-haller-rentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Förutom sopsäckar får de mindre barnen även soppåsar. Materialet distribueras under vecka 20-21.

Hämtning av säckar

I första hand ska de skolor som deltar lämna de fyllda säckarna tillsammans med sina vanliga hushållssopor, men om ni varit flitiga och säckarna inte får plats erbjuder Miva hämtning. Hör då av er senast den 1 juni till Anna Näsholm Gidlund, 0660-330 362.

Observera att hämtning av säckar endast gäller de som anmält sitt deltagande på Håll Sverige Rents kampanjsida www.hsr.se/vi-haller-rentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster före den 22 april.

Pedagogiskt material

För pedagogiskt material, tips och mer inspiration, se Håll Sverige Rents kampanjsida www.hsr.se/vi-haller-rentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där finns bland annat roliga filmer och diplom som kan förgylla skräpplockningen ytterligare. Lycka till!

Läs mer om Vi Håller Rentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Ladda ner Mivas information i pdf-formatPDF (pdf, 1.2 MB)
Ladda ner instruktioner inför skräpplockningenPDF (pdf, 1.2 MB)

Sidan publicerad 2018-03-12

Vanliga frågor

Jag vill byta storlek på mitt sopkärl. Hur gör jag?
Läs svaret här

Tvätta bil i biltvätt

#17 Tvätta bilen i en automattvätt eller en gör-det-själv-tvätt. Sådana anläggningar är utrustade med oljeavskiljare och ofta även en reningsanläggning, som tar bort föroreningar och tvättmedel innan vattnet släpps ut i det allmänna avloppsnätet. Tvättvattnet efter en biltvätt innehåller nämligen både skadliga tvättkemikalier, föroreningar i form av asfalt- och oljerester och flera typer av tungmetaller. Om du tvättar på gatan rinner tvättvattnet ner i dagvattenbrunnarna och hamnar orenat i närmaste vattendrag. Om du måste tvätta bilen hemma, välj då att ställa den på gräsmattan för då filteras gifterna i tvättvattnet i viss mån av gräs-mattan. Men det mest miljövänliga är alltså att tvätta bilden vid en för ändamålet, avsedd anläggning.

Fler miljötips