Lyssna

Vi Håller Rent - Delta i årets skräpjakt

Imagebild för skräpplockardagarna

Nu är det dags att anmäla sig till årets "Vi Håller Rent". Organisationen Håll Sverige Rent står bakom den årliga kampanjen som också är Sveriges största manifestation mot nedskräpning och för ett skräpfritt Sverige. Alla är välkomna att delta utifrån sina förutsättningar, men eftersom barn och elever är de flitigaste deltagarna vill Miva underlätta för de förskolor och skolor som deltar i manifestationen.

Skräpplock skapar engagemang

"Vi Håller Rent" som tidigare kallades skräpplockardagarna arrangeras inte bara för att tillfälligt göra miljön lite renare, utan för att skapa förståelse och engagemang. Genom att se skräpet och effekten av även de små skräpföremålen så skapas engagemang. Många som plockar skräp visar samtidigt omvärld och beslutsfattare att nedskräpningen är en viktig fråga.

Anmäl er innan den 22 april

Under vecka 22 anordnas den årliga skräpjakten i Örnsköldsviks kommun. Håll Sverige Rent erbjuder gratis sopsäckar till alla som anmäler sig före den 22 april på kampanjsidan www.hsr.se/vi-haller-rentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Förutom sopsäckar får de mindre barnen även soppåsar och klistermärken. Materialet distribueras under vecka 20-21.

Hämtning av säckar

I första hand ska de skolor som deltar lämna de fyllda säckarna tillsammans med sina vanliga hushållssopor, men om ni varit flitiga och säckarna inte får plats erbjuder Miva hämtning. Hör då av er senast den 1 juni till Anna Näsholm Gidlund, 0660-330 362.

Observera att hämtning av säckar endast gäller de som anmält sitt deltagande på Håll Sverige Rents kampanjsida www.hsr.se/vi-haller-rentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster före den 22 april.

Pedagogiskt material

För pedagogiskt material, tips och mer inspiration, se Håll Sverige Rents kampanjsida www.hsr.se/vi-haller-rentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där finns bland annat roliga filmer och diplom som kan förgylla skräpplockningen ytterligare. Lycka till!

Läs mer om Vi Håller Rentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Ladda ner Mivas information i pdf-formatPDF (pdf, 1.2 MB)
Ladda ner instruktioner inför skräpplockningenPDF (pdf, 1.2 MB)

Sidan publicerad 2018-02-20

Vanliga frågor

Varför kan man inte längre ansöka om reducerad viktavgift?
Läs svaret här

Rensa avloppet varje månad

#33 Rensa avlopp i både handfat och dusch en gång i månaden så förebygger du stopp och dålig lukt. Använd aldrig propplösare - det är inte bra för rören som kan skadas. Om du får stopp, prova istället att hälla i en ganska stor mängd hett vatten. Om det inte fungerar, lös en kopp bikarbonat och en kopp salt i en kastrull med kokande vatten, och häll detta i avloppet. Om det ändå inte fungerar, kontakta Miva.

Fler miljötips